Hjem Fisketips Spillet Søgning Fisk Hjælp Bookmark and Share
Status
Du er ikke logget ind.
Login
Glemt dit password?
Opret mig
Nyheder
Nyheder ialt: 11823
Havbrug indrømmer u...
Milde makrel: Popul...
Forurening af bæk:...
74-årig omkommer i...
Algerne invaderer D...
Advarer svømmere om...
Laserkanoner skal t...
Aggressive japanske...
Stille og varmt vej...
Stort udslip af gyl...
Flere nyheder
Nyt sidste år
Fiskene flygter: Kr...
De fangede en kæmpe...
Kæmpetun sætter dob...
Tusindvis af frivil...
Mand efterlyses: Ka...
Svup i haven: Kommu...
Stort hummergilde p...
Biolog slår fast: S...
Gense videoen: To f...
VIDEO: Lystfisker o...
Artikler
Artikler ialt:139
Start med fiskeriet
Isfiskeri
Snør de flade - del ...
Der fiskes fra isbry...
Varulve på krogen
Esrum Sø
Fluebinding #6 - And...
RSS-Feeds nu (igen) ...
Fluebinding #5 - Whi...
Fluebinding #4 - Dub...
Flere artikler
Dialog
Gruppe -> Fiske retter
Sushi rå fisk
Spørger: Chris3kilo d. 02-02-2014 17:41:34
Jeg ved at der er regler om fisk til sushi herhjemme der hedder noget i stil med at du ikke må bruge rå fisk, det skal minimum have været frosset ved minus 20 grader i 24 timer. Den frysebehandling slår eventuelle parasitter ihjel, der måtte være i fiskens fileter, så vi ikke bliver det nye værtsdyr for dem.
Men mit spørgsmål er så:
Ved at filetere fisken øjeblikkeligt efter fangst, når parasitterne ikke at vandre fra fiskens tarme og ud i kødet. Kan man så spise fisken rå uden at blive syg?
Eg spørger fordi at jeg godt kan lide at lave sushi, og jeg er overbevist om at rigtig meget af smagen i fisken går tabt ved frysebehandling.
På forhånd tak for høflige svar. :-)

Svar fra: Bad One d.02-02-2014 18:25:09
Tildelt 10 points.
Jeg skal ikke kloge mig på det, men jeg ville fryse dem uanset hvad, hellere miste lidt smag (selvom det er svært at bedømme om den mister noget)
end risikere en mavepine.

Jeg turde ikke risikere det overfor konen ,
så fik jeg både mavepine OG hovedpine :-)

Svar fra: Maestro d.02-02-2014 18:40:51
Tildelt 10 points.
Better safe than sorry ;o)

Læs evt denne artikel fra 2010 politiken.dk

Svar fra: Chris3kilo d.02-02-2014 19:39:08
Ikke brugt svar
Ja jeg har læst den. Den væsentlige del overser de, at hvis fisken fileteres med det samme, er der ikke parasitter i kødet. Det er helt sikkert.
Tænkte mere på om der var andre bakterier, fiskeinfluenza eller hvad ved jeg, der kunne gøre det skadeligt. :-) uanset hvad ville jeg aldrig spise en helt rå købe fisk, man ved aldrig hvor lang tid fiskene har fået lov at lægge og blive klamme før de fileteres.

Svar fra: sundfisker.dk d.02-02-2014 19:54:26
Tildelt 10 points.
Nej fisken skal fryses på de temperaturer du har angivet.
Nogle parasitter, fx. Sælorm/torskeorm lever i muskulaturen. Så det er underordnet om den er filleteret omgående eller senere. Prøv at kigge midt på siden om håndtering af fangsten sundfisker.dk
Og siden,den artikel som Maestro henviser til blev skrevet, er der påvist torskeorm i norsk opdrætslaks nrk.no
Der er ingen vej udenom. Fisk der skal spises rå skal have været frosset ved minimum -20 C i minimum 24 timer.

Svar fra: sundfisker.dk d.02-02-2014 19:55:56
Tildelt 10 points.
Ps. De fleste husholdningsfrysere er ikke beregnet til -20C, men du kan få temperaturen derned, ved at bruge quickfreeze funktionen ;-)

Svar fra: sdanboe d.02-02-2014 19:57:29
Tildelt 10 points.
48 timer skal fisken fryses så er man helt sikker.
Flere parasitter sidder også i kødet så der tog du fejl :)

Svar fra: Chris3kilo d.02-02-2014 20:52:49
Ikke brugt svar
Det har jeg svært ved at forestille mig, men jeg må jo tage dine ord for gode vare om nogen sundfisker. :-) nå men tak for svar :-)

Svar fra: Chris3kilo d.02-02-2014 21:10:26
Ikke brugt svar
Ja jeg har læst det her på fiskerforum.dk for noget tid siden.
"Man kan undgå sildeorm ved at rense fisken straks efter fangst og skylle den godt. Hvis fisken renses straks efter fangsten, vil praktisk
talt alle larver blive fjernet, men jo længere tid der går fra fangst til rensning, jo større er risikoen for, at ormene har indlejret sig i fiskekødet."
Men ja det gælder jo kun sildeorm. Godt at jeg spurgte jer så! :-)

Svar fra: sundfisker.dk d.02-02-2014 21:14:40
Tildelt 10 points.
Torskeormene er rimeligt klamme og lever i muskulaturen (filet) der er et billede på min side om håndtering. Det værste er at vi finder dem i flere og flere torsk pganden voksende sælbestand.
Jeg kasserer altid inficerede fisk. Selv om ormen dør ved opvarming er det rimeligt ulækkert at få sådan en fætter mellem tænderne ...

Svar fra: Peter3480 d.02-02-2014 23:38:02
Ikke brugt svar
der ka findes os parasitter i kødet, gælder og skindet, har spist før uden frysning men vil anbefale 24 timer i fryser, specielt med fisk fanget i sommer mdr :)

Svar fra: Allan1983 d.03-02-2014 09:12:38
Ikke brugt svar
hehe syntes da lige den her delikate film skal med nu når vi snakker om orm og sushi, velbekomme :)

youtube.com

Svar fra: jensenjan d.03-02-2014 20:34:38
Ikke brugt svar
Det er ikke kun fisk der har parasitter,Okse Tartar skal skrabes,IKKE HAKKES,ved at skrabe tynde skiver af okseinderlår fås en dejlig fars garanteret uden Tinder.
Mvh.JensnJan.

Svar fra: Chris3kilo d.03-02-2014 22:20:22
Ikke brugt svar
JensenJan: kan samme metode så ikke bruges til fisk så?

Svar fra: Tiwaz d.03-02-2014 22:33:46
Ikke brugt svar
Så engang noget dokumentar om netop sushi- og der var der en top klasse sushi ædebix de frøs det altså ned- husker ikke hvor længe og hvor koldt- men det var vist langt over 20 frostgrader... hvordan de så end gjorde det...

Svar fra: Reiner d.04-02-2014 00:44:59
Ikke brugt svar
Jeg kan altså godt lide torskenakke der skæres ud ud 1 minut efter aflivning. Lidt blodigt.men dejlig hardcore sashimi. Man kan godt medbringe lidt god soya og en tube wasabi evt.

Det er en gammel østgrøndlandsk tradition i øvrigt.

Du skal logge dig ind, for at kunne svare eller lave egne indlæg.

Er du ikke allerede oprettet, kan du oprette en konto ganske gratis.

Top 10
saja3544
toraa3484
Hardy u3336
Jan R. Jensen3210
Storfisk3180
udland663179
Bersaerk3147
blep3137
bennylaarsen3130
redvultur3128
Målinger
Fisk og Ferie
Tangeværket
Åernes tilstand i den nye struktur
Jagt
Konkurrence
Hornfisk
Grejindkøb
Fisketegnsmidler
Føler fisk smerte?
Fisketegn
Flere målinger
Links
Links ialt: 123
fiskeatlas.dk
Fly Fishing History
Steen Ulnits
The Complete Angler ...
Lystfiskeroplysninge...
Henrik Leth
Niels Vestergaard
Dansk Amatørfiskefor...
Gyllebomben
Brugernes hjemmeside...
Flere links
Kontakt