Hjem Fisketips Spillet Søgning Fisk Hjælp Bookmark and Share
Status
Du er ikke logget ind.
Login
Glemt dit password?
Opret mig
Nyheder
Nyheder ialt: 11868
Kommune forklarer:...
Fiskeriforening: Sl...
100 ton slam løb ud...
Rappenskraldere og...
Oliver er
Sommeren vender til...
Ældre fisker omkomm...
Efter udslip: Ørred...
Trods massedød i Tu...
Kommune har fundet...
Flere nyheder
Nyt sidste år
Sportsfiskere kæmpe...
Eftersøgning afblæs...
Karper forsvinder:...
De "gode fisk" skil...
Bævernes raseren en...
Tættere på mysterie...
Dansk fisker skærer...
Naturen Nu: Øresund...
Trolling-tilmelding...
Han fangede den før...
Artikler
Artikler ialt:139
Start med fiskeriet
Isfiskeri
Snør de flade - del ...
Der fiskes fra isbry...
Varulve på krogen
Esrum Sø
Fluebinding #6 - And...
RSS-Feeds nu (igen) ...
Fluebinding #5 - Whi...
Fluebinding #4 - Dub...
Flere artikler
Dialog
Gruppe -> Gør det selv
Bonderøvsfiskeri
Spørger: redvultur d. 15-09-2016 21:14:44
Jeg har altid forsøgt at holde min indre hamster i ave med mantraet: "Hellere gå ned på gear end på entusiasme eller evner"

Jeg fisker helst med gammelt, billigt, repareret eller hjemmelavet udstyr, aligevel har stænger og hjul det med at yngle. Så mit spørgsmål lyder:

Hvor low-tech kan det gøres??

Det her skal ikke ses som en puritansk konkurence, men som en oprigtig interesse i andres erfaringer.
F.eks har jeg selv forsøgt mig med at flette hestehårs line og kommet frem til 9 hår pr kg trækstyrke.

Er der nogen der har erfaring med håndliner? Jeg går ud fra der helst skal en båd til?


Svar fra: Poul E. Jørge d.16-09-2016 01:36:17
Tildelt 16 points.
Håndline: Læg enten linen ud på jorden i cirkler eller rul den rundt om noget cylindrisk f.eks en dåse eller flaske. Ved dåsekast peger du bare ud imod kasteretningen og så flyver linen lystigt af. Det er en god ide at vinde linen op så det der flyver sidst af også er det der ligger inderst og så videre frem over. Jeg har ved selvsyn i Brasilien set lokale fiske på denne måde enten med dåse eller blot line og det gerne fra land. Det er den foretrukne måde og jeg så hvor vanvittigt dygtige folk kunne være. Jeg tilbød én at låne en stang hvilket blev taget imod. Men istedet for at bruge stangen blev der bare trukket line ud af topøjet og kastet på vanlig vis. Egentlig bare lidt sjovt syntes jeg at mit moderne grej og mine "sandheder" ikke kunne bruges til noget. Agnen blev slynget rundt i vertikale cirkler og kastet afsted. Jeg kunne ganske vist kaste længere men det var nu slet ikke nødvendigt.
Jeg har kun selv en enkelt gang som knægt prøvet håndline i mangel af bedre på en ferietur til Boden søen. At kaste med cirkler kunne jeg ikke finde ud af og agnen faldt så nemt af uanset. Jeg stod og vuggede lidt frem og tilbage og svingede samtidigt agnen frem og tilbage og slap med hånden fremefter. På en lille havn gik det ikke helt ubemærket hen og opmærksomheden var god med overbærende smil og kommentarer. Det hjalp ikke lige frem på koncentrationen at jeg tydeligvis var til grin og kastemeterne kunne vist kun lige tælles på to hænder. Men til sidst lykkedes det at fange én af de store brasener jeg engang imellem så i det meget klare vand. Stolt spænede jeg op på campingpladsen og viste frem for derefter at spæne tilbage og sætte den ud igen. Det gik fint, kunne jo løbe lidt hurtigere dengang :-) Brasenen tog iøvrigt på et stykke rullepølse (!)

Svar fra: dytti2 d.16-09-2016 08:27:35
Tildelt 16 points.
Low-tech er både sjovt og underholdende. Og når det virker, er det bare lidt sjovere end high-tech.

Jeg er meget sjældent på pilketur. Men når jeg er, er det kun med håndline.
1 - 2 mm nylonline på et vinde, og så er jeg kørende.
Det er en hel del mere effektivt end at pirke med stang.

Jeg har fanget regnbuer på et cigaretfilter pyntet med et par græsstrå.

I mangel af bedre har jeg brugt 5 kroner som kastevægt til fluer.

Woblere laver jeg af stumper af forskallingsbrædder.

Mulighederne for genbrug er uendelige. Det er vel unødvendigt at sige, at loppemarkeder, kirkens korshær o.l. er rene Mekka'er for mig :-)

Svar fra: ROLSNER d.16-09-2016 09:29:41
Tildelt 18 points.
Hej Red Vultur, jeg er fan af denne linje "Jeg fisker helst med gammelt, billigt, repareret eller hjemmelavet udstyr", sådan har jeg det lige præcis også, købte f.eks. en gammel brugt D.A.M stang fra ca. årgang 1983 for 50 kroner i juni måned, og fik i juli en havørred på 70 cm - 4,6 kg på den. Købte også en stak gamle stænger for nylig, 7 stykker for 250 kroner, de fungerer stadig fint, selvom de er fra firserne. Ved godt det ikke er helt ovre i håndlinje filosofien :-) gamle rustne blink er jo skabt til at blive renset op, nymalet og brugt igen i alverdens farver.

Svar fra: redvultur d.16-09-2016 14:44:07
Ikke brugt svar
Jeg er glad for at høre det ikke kun er mig. For jeg kan da, en gang i mellem, have mig selv mistænkt for, bare at ville dække over nærighed og manglende evner.

Jeg har selv snittet wobler, kastedupper og flåd af affaldstræ, lavet stænger af bambus fra haven, håndtag med hjul af sammenlimet krydsfiner og panelplade. Alt sammen med meget svingende resultat.

Jeg har fanget fisk på bl.a. marguritter, popcorn, tyggegummi og glasuld. Min første karpe var på en bid nektarin fra madpakken. Jeg har oplevet sej være tosset med lakrids.

Men jeg har også oplevet en del svæve blikke og rysten på hovedet. Så jeg må jo også indrømme, at der nok også ligger et utopisk ønske om at udfiske moderne udstyr. Jeg har dog næsten opgivet drømmen om at vinde Tour de France på gammel damecykel, specielt efter de har strammet dopingkontrollen.

Nu tror jeg næsten jeg bliver nød til at gå i værkstedet og snitte en vindsel eller prøve med et håndtag på en konservesdåse.

Det ultimative low-tech fiskeri må vel egentligt være at kilde en ørred?

Svar fra: saja d.16-09-2016 14:54:27
Ikke brugt svar
Jeg mindes en episode i "bonderøven" hvor han gik ned til sit lille åstykke. Stak hånden ind under brinken, og løftede en pæn ørred op på land.
Kan det gøres mere simpelt (low-tech på dansk)
Mvh
Saja


Svar fra: oz3bto d.16-09-2016 16:46:20
Ikke brugt svar
Første fisk jeg fangede var en skalle i den lokale å.. Grejet var simpelt

En gren ´+ et stykke 0.40 line og en krog


Idag er det stadig i den billige ende når der købes grej f.x. når der er tilbud i Bilka o.l..

Svar fra: Poul E. Jørge d.17-09-2016 04:50:36
Ikke brugt svar
Min gamle ungdomsskolelærer lærte mig at lave torskeophængere af orange regnjakke af den gamle tykke type. Jeg er også vild med genbrug og lave/bygge om. Det er kun fantasien der sætter grænser for hvad man kan lave og af hvad. Et godt tip synes jeg er at i genbrugsforretninger, på loppemarkeder osv. kan man nogle gange finde diverse figurer og æsker af balsatræ til næsten ingen penge. Så er der til propper, flåd, voblere mm. I Tiger og hobbyforretninger kan der også findes meget til eksperimenter. Købte f.eks en lyserød fjerboa i Panduro Hobby i Bryggen i Vejle på et tidspunkt - så var der meget billigt rå mængder marabou i den farve til fluebindingen.

Svar fra: redvultur d.17-09-2016 11:10:30
Ikke brugt svar
Personligt syntes jeg at balsa træ er for let. Jeg forsøgte mig med et par woblere, men dels så krævede de en del bly(erstatning) i bunden for at blive nogenlunde neutrale, dels krævede de meget grunder for at lukke træets porre inden maling og dels så hold den ene kun til første sæt geddetænder. Så woblere laver jeg mest i fyr, lærk eller douglas.

Flåd plejer jeg at give lidt indbygget vægt i bunden f.eks i form af kobbertråd fra ledningsskrot. På den måde skal der kun bruges et enkelt eller to stykker bly på linen, for at få flåddet til at rejse sig.

Min kones kaserede støvekost eller fisterkost gav også meget flash matriale. Men må dog indrømme at jeg aldig rigtig har fået styr på fluebinderiet.

Svar fra: mos d.18-09-2016 18:04:15
Ikke brugt svar
Jeg har som stor knægt både fisket ørreder med hænderne under brinken i småbækkene og taget taskekrabber med hænderne mellem høfternes sten. Vi fiskede masser af ål på håndliner og fangede også krebs på kotelleter med ben, som vi trak over bunden af mergelgrave.
En gang imellem snittede vi selv pinde som stænger til ørreder og aborrer, hvorpå vi blot bandt et par meter line og en krog med orm. Fælles for det hele var at det er helt vildt sjovt og eventyragtigt....

Svar fra: Gnu d.26-01-2018 12:50:26
Ikke brugt svar
Spænende og inspirerede at høre, at man ikke nødvendigvis skal have en 4. generations stang og ekkolod.

Mine stænger er Bilka stænger, men sk*de med det. Bare det er sjovt.

Svar fra: lystfisker d.26-01-2018 13:51:56
Ikke brugt svar
når jeg læser de forskellige indlæg, drømmer jeg mig tilbage til stenalderen, skal vi dog ikke lige komme tilbage til år 2018 ha ha.

Svar fra: redvultur d.26-01-2018 21:43:33
Ikke brugt svar
Lystfisker: nu ligger der jo også lidt forklaring i at det jo er en gammel tråd der er dukket up igen. Men hvorom alting er, så hedder det vel at komme frem til år 2018.....

Svar fra: Jan R. Jensen d.28-01-2018 15:19:49
Ikke brugt svar
På min gl. arbejdsplads er der en fiskeklub, de tog på to havture om året.
Jeg deltog, jeg blev noget overrasket over folks forlegenhed over at jeg brugte håndline, en pirkestang blev indkøbtog så ændrede folks adfærd over for mig 180 grader.
Jeg tænkte mit, men jeg havde stadig håndlinen med.
Mvh.Jan R.Jensen

Svar fra: Gnu d.01-02-2018 13:34:01
Ikke brugt svar
Udstyrssnopper 😊

Ærgerligt at de ikke turde spørge til dit valg.

Svar fra: perle d.09-02-2018 16:02:51
Ikke brugt svar
For 87 år siden ,stod jeg ofte ved kanten af vindinge Å,hvor den lige kommer ud af Hjulby Sø.
Det foregik med en lige Hasselkæp sort Kineser tråd en Prop og som krog en bøjet Knappenål. Det gav mange Skaller og Aboret,men jeg skulle være hurtig.da der jo ikke var modhager på min hjemmelavede krog. Jeg havde 2 trofaste følgesvende,2 store Katte,der frådsede i frisk Fisk som de lynhurtigt snappede når jeg hev dem på Land og de faldt af med det samme.
Åh så dejlige Minder jeg har der4fra.

Svar fra: toraa d.09-02-2018 20:52:28
Ikke brugt svar
@Perle: Dejligt at høre fra dig c¨,), så har du vist stået syd for fiskehuset. Mener det lå nord for Hjulby sø. Kom der ikke selv, så har kun hørt om stedet. Ved du om der må fiskes i Hjulby sø, mener at vide den er privat?
Mvh toraa
Undskyld mit spørgsmål, men jeg undersøger nogle spots til en fisketur.

Svar fra: sølvglimt d.10-02-2018 15:59:05
Ikke brugt svar
Kunne være fedt, hvis man en dag kunne sige, ja en dag for 87 år siden, da jeg var ude og fiske... ;-D

Svar fra: bennylaarsen d.10-02-2018 18:22:28
Ikke brugt svar
sølvglimt
det håber jeg så ikke, jeg kan... så skal min krop da bedre sig meget... ;-)

men jeg kan da huske min første gedde, av for f..... i h... h... h...... de har jo tænder ;-)

Svar fra: sølvglimt d.10-02-2018 22:18:22
Ikke brugt svar
He he ja Benny, jeg kan også huske min første fisk som var en brasen (ser bort fra skaller :-)), jeg fangede på en fisketur med min far, den skulle selvfølgelig spises, og føj hvor den smagt, det er vel kun 38 år siden.. :-D

Svar fra: bennylaarsen d.10-02-2018 22:26:03
Ikke brugt svar
så er det fordi i har tilberedt den forkert, jeg har fået brasen, det var så en tysker der lavede den og den smagte da rimelig "godt".. men ok der var også hvidløg i ;-)

Svar fra: sølvglimt d.11-02-2018 08:40:45
Ikke brugt svar
Hvidløg og fløde så kan alt ædes.;-)

Svar fra: Bersaerk d.11-02-2018 10:58:45
Ikke brugt svar
Fik min første store torsk på ca 16 kg den blev taget på en spinner og en rulle fiskeline, så det kan sagtens gøres lowtech. Hvis man er det rigtige sted på det rigtige tidspunkt.

Du skal logge dig ind, for at kunne svare eller lave egne indlæg.

Er du ikke allerede oprettet, kan du oprette en konto ganske gratis.

Top 10
saja4009
toraa3955
Hardy u3749
udland663624
Jan R. Jensen3600
bennylaarsen3545
renefrh3518
Storfisk3510
blep3507
Bersaerk3482
Målinger
Fisk og Ferie
Tangeværket
Åernes tilstand i den nye struktur
Jagt
Konkurrence
Hornfisk
Grejindkøb
Fisketegnsmidler
Føler fisk smerte?
Fisketegn
Flere målinger
Links
Links ialt: 123
fiskeatlas.dk
Fly Fishing History
Steen Ulnits
The Complete Angler ...
Lystfiskeroplysninge...
Henrik Leth
Niels Vestergaard
Dansk Amatørfiskefor...
Gyllebomben
Brugernes hjemmeside...
Flere links
Kontakt