Hjem Fisketips Spillet Søgning Fisk Hjælp Bookmark and Share
Status
Du er ikke logget ind.
Login
Glemt dit password?
Opret mig
Nyheder
Nyheder ialt: 11847
Landmænd og lystfis...
Haj-foster spiller...
Blæst gav kunstigt...
Blæsevejr har givet...
Søren fik rekordfan...
Gjølfiskere sætter...
Effektiv dræning ko...
Store fisk er tilba...
Effektiv dræning ku...
Oplev morild lige n...
Flere nyheder
Nyt sidste år
Lystfiskere skal sk...
Danske farvande er...
Gymnasieelever vil...
200.000 liter olie...
Miljø. Landbruget s...
Krabber har overtag...
Tørstig lystfisker?...
Fiskenet stjålet
Maritim indsats mod...
Fiskens Dag: Ørrede...
Artikler
Artikler ialt:139
Start med fiskeriet
Isfiskeri
Snør de flade - del ...
Der fiskes fra isbry...
Varulve på krogen
Esrum Sø
Fluebinding #6 - And...
RSS-Feeds nu (igen) ...
Fluebinding #5 - Whi...
Fluebinding #4 - Dub...
Flere artikler
Dialog
Gruppe -> Fluefiskeri
Skagit gør det selv
Spørger: birkler d. 11-03-2017 23:40:22
Hej.
Jeg har nogle gamle ubrugte synkeliner liggende (#10). Overvejer at klippe lidt i dem og prøve at lave en super kort skydehoved eller Skagit line.
Det er til en 12 fods tohånds Hardy Demon #7 stang.
Nogen der ved hvordan jeg skal gribe det an?

Svar fra: Karlsson d.12-03-2017 00:17:40
Tildelt 50 points.
Du vil næppe få vægt nok til de korte hoveder.
Tommelfingerregel, er tre gange stanglængde eller mindre, og så op i omkring 30 gram til en stang med en anbefaling til en klasse 7 tohåndsline.

Men prøv at mål lidt på din klasse 10 line, der skal ikke rigtig nogen tapering i fronten, så der kan være du kommer langt nok op til at det virker.

Mvh
Lasse

Svar fra: birkler d.12-03-2017 00:31:26
Ikke brugt svar
Er det rigtigt forstået at Skagit egentligt bare er et kort skydehoved som man så monterer forfang på. Og som man skyder ud med skydeline eller monofil?
For ja så skal jeg vel bare klippe den tykkeste del af #10 linen ned til en klump på omkring 30 gram.

Svar fra: Karlsson d.12-03-2017 08:52:32
Tildelt 50 points.
Skagit liner er korte, stort set uden taperinger, og tungere end andre skydehoveder vi normalt ville bruge her i vores andedam. Så ja, bare klip din 10'er line ned til det. Dog er skagit liner som regel flydende eller med en flydende del pga af kastene. Og så vejer er det ikke sikkert at din 10'er line bliver kort nok til at opnå fordelene når den klippes ned.

Svar fra: birkler d.12-03-2017 19:15:01
Ikke brugt svar
Nej det kan jeg godt se Karlson.
Tak for hjælpen.

Svar fra: TorbenP d.15-03-2017 09:36:33
Ikke brugt svar
Anbefalingen på ca. 3 gange stanglængden er for at man så altid kan bruge den samme kastebevægelse uanset hvilken kombination af klump og spids man har på. Du kan godt lave linen kortere eller længere, og så bare justere kastet derefter.

Skagit linen består af en kort, tung og som regel utaperet klump. Herefter en spids af 3 til 5 meter i den synk man ønsker, og til sidst et relativt kort forfang.

Formlen på de tre gang stanglængde dækker klump + spids, altså uden forfang. Dvs. Til din stang på 12 fod sigter du efter en line på 36 fod. Så tager du udgangspunkt i spidsen, det er måske en 10 fods MOW tip, så er der 26 fod til klumpen. Med en 15' tip er der 21 fods klump, etc.

Hvis din stang kører godt med 30g som Karlsson siger, (og han har som regel ret), så er det vægten på klumpen alene. Alt hvad der er koblet på af spids, forfang og flue ser du bort fra, så længe det samlet set vejer mindre end klumpen.

I praksis render man ikke rundt med et hav af klumper og spidser i forskellig længde. Enten justerer man på kastet, eller bruger små indsatser af noget utaperet line, skagit cheaters, som du enten kan købe eller lave selv af noget gammel line. Hvis du så har en 21' klump og vil bruge en 10' spids, sætter du en 5' cheater imellem og så er du oppe på de 3x stanglængde igen.

De her formler er som sagt kommet frem ud fra at man vil have samme kastebevægelse uanset hvad der er på. Desuden tjener de ligesom klassificeringen​ af fluestænger generelt, til at give en anbefaling der siger at holder du dig i det her interval går du ikke helt galt i byen.

Du kan i princippet gøre klumpen lige så kort du vil, helt ned til og med et bombardaflåd :) Hele tricket er at få stangens optimale kastevægt op i D-loopet, og at kraftoverføringen ikke er dæmpet af tapering. Det er det der gør at man kan løfte en tungsten spids og en halv grillkylling ud af vandet. Det betyder omvendt også at du er nødt til at have en tungstenspids og en halv grillkylling på for at holde ankeret. Jo kortere og tungere din klump er, jo mere anker skal du også have. Alternativt skal du kaste så forsigtigt at det lidt udligner de fordele du har i setup'et.

Hvis du kan nå ned i vandet med en polyleader i eks. Super fast sink, men har brug for at stå med ryggen mod sivene og kaste, så prøv med en kortere og lettere klump, og cheaters i forskellige længder, indtil du rammer den rigtige kombination hvor du kan få et fornuftigt kast afsted, uden at blæse ankeret ud af vandet :)

Svar fra: Karlsson d.15-03-2017 13:41:02
Ikke brugt svar
Man kan også bare vente et splitsekund længre på at ens synkende forfang kommer lidt ned i vandet... Så river man ikke sit anker ud af vandet for tidligt..

Du skal logge dig ind, for at kunne svare eller lave egne indlæg.

Er du ikke allerede oprettet, kan du oprette en konto ganske gratis.

Top 10
saja3719
toraa3697
Hardy u3514
udland663394
Jan R. Jensen3370
renefrh3333
Storfisk3325
blep3308
bennylaarsen3294
Bersaerk3292
Målinger
Fisk og Ferie
Tangeværket
Åernes tilstand i den nye struktur
Jagt
Konkurrence
Hornfisk
Grejindkøb
Fisketegnsmidler
Føler fisk smerte?
Fisketegn
Flere målinger
Links
Links ialt: 123
fiskeatlas.dk
Fly Fishing History
Steen Ulnits
The Complete Angler ...
Lystfiskeroplysninge...
Henrik Leth
Niels Vestergaard
Dansk Amatørfiskefor...
Gyllebomben
Brugernes hjemmeside...
Flere links
Kontakt