Hjem Fisketips Spillet Søgning Fisk Hjælp Bookmark and Share
Status
Du er ikke logget ind.
Login
Glemt dit password?
Opret mig
Nyheder
Nyheder ialt: 12175
Masser af fisk må i...
To hvidnæser strand...
Firdoblet salg: Fis...
Coronakrisen rammer...
Jørn fandt savnet f...
Transkønnet fisk og...
Urenset spildevand...
Pas på ved vestkyst...
Lej en husbåd og se...
Det regner endnu me...
Flere nyheder
Nyt sidste år
Undervandsrobot ska...
Zelina kastede sten...
Sjælden pif-ål over...
72-årig fundet død...
Ny ballade om Tange...
Lystfisker blev sku...
Naturgenopretning:...
Desperat evakuering...
Invasiv akvarieplan...
Det kniber med de d...
Artikler
Artikler ialt:139
Start med fiskeriet
Isfiskeri
Snør de flade - del ...
Der fiskes fra isbry...
Varulve på krogen
Esrum Sø
Fluebinding #6 - And...
RSS-Feeds nu (igen) ...
Fluebinding #5 - Whi...
Fluebinding #4 - Dub...
Flere artikler
artikel
Udgivet d. 23-02-2008
Fluebinding #6 - Andet udstyr
Rørflueholder
Fluer bindes ikke altid på en krog. Store fluer kan i stedet bindes på specielle tynde rør. Når fluen skal fiskes trækkes røret ned over skaftet på en krog, som derefter bindes på forfangslinen.
Det giver fluebinderen et problem, da røret ikke umiddelbart kan klemmes i fluestikket. Derfor er der konstrueret nogle specielle rørflueholdere, som kan monteres i fluestikket og røret kan herefter monteres på holderen.
Man kan selv finde ting, som kan erstatte de specielle rørflueholdere. Det kan være stykker af pianowire, stoppenåle, eller andre ting, røret sidder godt på.
Wingburners
For at opnå det ’helt rigtige’ udseende af en fluens vinger, kan man bortbrænde dele af den færdige vinge, med et stearinlys eller en lighter. Det kan give en bedre finish, end man kan opnå med en saks.
En wingburner et buet, fladt stykke metal, som kan klemmes omkring fjer og andet materiale, så det beskytter dele af vingen under denne bortbrænding. Herved får vingen form efter den valgte wingburner.
Hacklemåler
Ofte vælges hackler til en flue efter fluebinderens skøn. Hvis man vil arbejde mere systematisk, kan en hacklemåler være en god hjælp. Måleren består i princippet af en skive med et hul og en skala, hvor hacklefjeren kan placeres og måles.
Hackleguard
Når man har monteret sit hackle, skal man ofte udføre mere arbejde på fluen. Når man f.eks. afslutter fluen med lak, trækker man fronthacklet tilbage med venstre hånd, mens man dupper lak på med den højre. En hackleguard er et værktøj, som holder hacklet tilbage, så man får den venstre hånd fri.
Dubbingdrive
Dubbingmateriale klippes ofte af skindstykker. En dubbingdriver er et specielt væktøj, som kan skære hår af skindet i bestemte kvaliteter.
Var det så alt?
Nej, der findes utallige værktøjer, som kan hjælpe fluebinderen i arbejdet med at skabe de ’flotteste’ fluer. Således kan man få en lang række værktøjer til specialbehandling af dubbing, hackler o.m.a.
I første omgang er det dog en god idé at fokusere på selve håndværket og starte med at bruge de mest grundlæggende værktøjer. Senere kan der så opstå behov for at udbygge værktøjskassen ud fra egne erfaringer.
Hvis du skal i gang med fluebinding skal du som minimum bruge fluestik, trådholder, dubbingnål og saks.
Der findes mange lystfiskerforretninger, som sælger begyndersæt, der indeholder alle de grundlæggende værktøjer incl. fluestik.
Jeg er selv varm fortaler for, at man kommer i gang på den måde. Pokker stå i, at blive indehaver af et dyrt fluestik, man aldrig kommer til at bruge.
Bind en 5-10 fluer med de billigste værktøjer. Derefter er du selv i stand til at vurdere, om du vil bruge ekstra penge på et dyrere stik af bedre kvalitet, bedre sakse, mere materiale eller...
Du ender såmænd nok alligevel med at købe det alt sammen, hvis du bliver grebet af hobbyen.
Plads til det hele
Det udstyr der er sværest at anskaffe, er det "redskab", som kan holde styr på alle dine værktøjer og materialer.
Når du først er kommet i gang, skal du organiserer alle dine sakse, nåle, stik med ekstraudstyr, trådholdere o.m.a.
Mange vælger en traditionel værktøjskasse med store og små rum.
Materialerne skal også pakkes godt. Men de naturlige produkter kan lugte efter garvning/tørring og derfor er det ofte en god ide at have dem i lukkede plastposer.
De såkaldte "sengerullere" er gode til at opbevare hacklenakker, garn og andet materiale i. Det er en stor, flad plastkasse med låg og hjul. Ideen er, at den kan køres ind under en seng. sengerulleren har også den fordel, at mindre poser ikke forsvinder, som det kan være tilfældet i de almindelige dybe plastkasser.
Men også på området "opbevaring af fluebindingsudstyr", er der en masse kommercielle løsninger til salg. Der er udviklet hele møbler, til den inkarnerede fluebinder - typisk også til den helt store tegnebog. Møblerne kan ud over at tjene som opbevaring, også ofte være udformet som en hel arbejdsplads, med den rette belysning, integrerede forstørrelsesglas, og ergonomiske tiltag. Kig f.eks. ind på coldstreamfurniture.com/, hvis du vil se nogle eksempler på, hvordan det kan gøres.
Andre vælger at gøre det selv og bygge det "alternative husalter" helt fra grunden.

Mulighederne er utallige og der er plads til en verden af kreativitet, når man først er blevet bidt af fluebinding.
Top 10
tarutta4746
udland664725
Bersaerk4704
bennylaarsen4680
redvultur4671
Jan R. Jensen4620
toraa4616
Kust#64607
renefrh4605
simon agerholm4591
Målinger
Fisk og Ferie
Tangeværket
Åernes tilstand i den nye struktur
Jagt
Konkurrence
Hornfisk
Grejindkøb
Fisketegnsmidler
Føler fisk smerte?
Fisketegn
Flere målinger
Links
Links ialt: 120
fiskeatlas.dk
Fly Fishing History
Steen Ulnits
The Complete Angler ...
Henrik Leth
Niels Vestergaard
Dansk Amatørfiskefor...
Danmarks center for ...
Camping and Cooks
DSF
Flere links
Kontakt