Hjem Fisketips Spillet Søgning Fisk Hjælp Bookmark and Share
Status
Du er ikke logget ind.
Login
Glemt dit password?
Opret mig
Nyheder
Nyheder ialt: 12124
Masser af laks i Sk...
Trods masser af fan...
Kom med på sæljagt:...
Natur på budgettet:...
Frivillige kortlægg...
Fiskere kæmper for...
Mand reddet op af k...
Hjælp til ørreder i...
Fiskene dropper Lil...
Ny art: Elektrisk å...
Flere nyheder
Nyt sidste år
Vestjysk å stortriv...
Polsk fisker om hav...
Fotografier af Esru...
Mudderhul skjuler k...
Norge vil fodre lak...
Forlist skib er pol...
Politi: Kaptajn og...
Polske lystfiskere...
Tange sø: Nu må sta...
Hovedet i havet: Th...
Artikler
Artikler ialt:139
Start med fiskeriet
Isfiskeri
Snør de flade - del ...
Der fiskes fra isbry...
Varulve på krogen
Esrum Sø
Fluebinding #6 - And...
RSS-Feeds nu (igen) ...
Fluebinding #5 - Whi...
Fluebinding #4 - Dub...
Flere artikler
artikel
Udgivet d. 14-06-2002
Børn og fiskeri
Jeg har to drenge (tvillinger). De er 4½ år gamle. I de tidlige år var de, som børn nu en gang er, meget arbejdskrævende. Der skulle passes meget på og de kunne intet selv. Nu har de efterhånden nået en alder, hvor de kan utrolig mange ting og forældrene bliver langsomt men sikkert, gjort overflødige. Heldigvis har vi mange år endnu, hvor vi stadig kan præge og følge deres udvikling.
Selvom de er tvillinger, har de en meget forskellig personlighed. Det kommer blandt andet til udtryk, når vi går ned for at fiske. De er begge interesseret i at komme med, men den ene er klart mere fokuseret på fiskeriet end den anden. Der går ikke mange minutter, efter vi er ankommet, før Gustav distraheres af blomster, snegle, bog og knækkede grene. Karl derimod har et meget stærkt fokus på selve det at fange en fisk.
Jeg har købt 2 små fiskestænger på 2½ fod, som de leger med. De kan dog ikke kaste endnu, men forstår, hvordan linen rulles ud og ind.
En dejlig lun aften i maj spurgte jeg drengene, om de ville med ned og fiske. Vi har ikke mere end 50 meter ned til åen, så det er en overkommelig opgave at smutte derned efter aftensmaden.
Gustav ville hellere blive hjemme hos mor og se ”Fjernsyn for dig”, mens Karl blev helt ustyrlig og kunne ikke komme hurtigt nok ud af døren. Vi aftalte, at vi kun tog min stang med, så kunne vi begge fiske med den. Karl fik ansvar for at bære blinkæsken og jeg bar stangen.
Da vi kom ned til åen, valgte Karl en lille wobler, som jeg monterede. Herefter kastede jeg den nedstrøms og overlod stangen til ham. Skuffelsen var stor, da han havde rullet hele linen ind og måtte konstatere, at der ikke hang en fisk på krogen. Vi gentog processen nogle gange og til sidst hviskede knægten ”det går ikke far, du skal holde stangen, så finder jeg en anden krog”.
Så byttede vi opgaver. Karl valgte de blink, spinnere og woblere, som jeg skulle bruge, mens vi langsomt bevægede os nedefter.
Vi ankom til et sving, hvor han sagde ”her tror jeg, dén er god far”, mens han rakte mig en lille tyk, rødgul rapala wobler. Han nærmest dirrede af spænding og hans små fingre krammede blinkæsken, da jeg kastede wobleren. Han kiggede koncentreret ned i åen for at finde den i vandet.
Pludselig mærkede jeg de velkendte ryk i stangen. Det var ryk fra en arrig ørred, som var blevet bedraget. ”Se Karl” hviskede jeg til ham, mens jeg nikkede op mod stangspidsen. Hans øjne blev enorme, da han så bevægelserne og jeg kunne se, hvordan han forsøgte at finde fisken i vandet, ved at følge linen med øjnene.
Jeg begyndte at spinne ind og da fisken var lige neden for os, slog den op med en vældig kraft. Det var så kraftigt, at vandet pjaskede lige op og ramte Karl i ansigtet. Han sitrede stadig og råbte med ærefrygt, ”den kaster med vand far”.
Efter en kort fight fik jeg fisken på land. Det var en smuk lille bækørred på ca. 35 cm., som oven i købet var i fin kondition.
Nu kunne jeg vise ham fedtfinnen og de rød/hvide prikker, som vi så tit havde set i vores fiskebøger - her var de nu ”live”.
Karl var helt opslugt af fisken og da jeg foreslog ham, at vi skulle sætte den ud i åen igen, kiggede han på mig med stor undren og sagde ”NEJ! Vi skal have den med hjem og vise den til mor og Gustav”. Efter en kort dialog forstod jeg, hvor vigtigt det var for ham at få fisken med hjem, så et drag over nakken med priesten og et efterfølgende stik i nakken afsluttede dens liv.
Vi gik hjem og Karl var helt ustyrlig. Glæden over at have valgt den ”krog”, som fangede fisken var enorm og da vi kom ind i stuen, fik mor og Gustav alt fortalt og beskrevet i et meget højt toneleje og ud i den mindste detalje.

Når jeg tænker på den aften, kan jeg ikke undgå at høre Svend Saabyes stemme sige ”Noget af det bedste ved fiskeriet er at opleve et barn, som fanger sin første fisk”.
Denne aften mærkede jeg en ”flig” af denne oplevelse. Jeg har dog stadig til gode at se både Karl og Gustav, når de selv fanger den første fisk.
Den umiddelbare følelse som børn har, er noget som vi voksne ofte har mistet. Det umiddelbare i lystfiskeriet bliver ofte glemt, når vi ”angriber” fiskevandet efter en bestemt systematik med nøje udvalgt og ofte bekosteligt udstyr. Hvis man kunne måle drengens glæde ved at fange en skalle på bambuspind og orm, mod den fornøjelse vi andre har ved at fange en stor ørred på vores bedste udstyr, er jeg ikke i tvivl om, hvem der opnår mest.
Det fantastiske ved fiskeriet er, at selv den begrænsede glæde som vi voksne åbenbart får, er fuldt ud tilstrækkelig til at ”trække” os ud til vores fiskevand igen og igen.
Top 10
toraa4417
tarutta4148
bennylaarsen3895
Jan R. Jensen3852
saja3838
redvultur3768
udland663694
Bersaerk3675
renefrh3648
oz3bto3573
Målinger
Fisk og Ferie
Tangeværket
Åernes tilstand i den nye struktur
Jagt
Konkurrence
Hornfisk
Grejindkøb
Fisketegnsmidler
Føler fisk smerte?
Fisketegn
Flere målinger
Links
Links ialt: 120
fiskeatlas.dk
Bonito Fish Guide
Fly Fishing History
Steen Ulnits
The Complete Angler ...
Lystfiskeroplysninge...
Henrik Leth
Niels Vestergaard
Dansk Amatørfiskefor...
Danmarks center for ...
Flere links
Kontakt