Hjem Fisketips Spillet Søgning Fisk Hjælp Bookmark and Share
Status
Du er ikke logget ind.
Login
Glemt dit password?
Opret mig
Nyheder
Nyheder ialt: 12175
Masser af fisk må i...
To hvidnæser strand...
Firdoblet salg: Fis...
Coronakrisen rammer...
Jørn fandt savnet f...
Transkønnet fisk og...
Urenset spildevand...
Pas på ved vestkyst...
Lej en husbåd og se...
Det regner endnu me...
Flere nyheder
Nyt sidste år
Sygdom i omløb: Vil...
Hvad for en fisk? R...
Spørg Fagfolket: In...
80 ton fisk døde i...
Øhavets søkort opda...
2019 bliver et vold...
Undervandsrobot ska...
Zelina kastede sten...
Sjælden pif-ål over...
72-årig fundet død...
Artikler
Artikler ialt:139
Start med fiskeriet
Isfiskeri
Snør de flade - del ...
Der fiskes fra isbry...
Varulve på krogen
Esrum Sø
Fluebinding #6 - And...
RSS-Feeds nu (igen) ...
Fluebinding #5 - Whi...
Fluebinding #4 - Dub...
Flere artikler
artikel
Udgivet d. 20-10-2002
Kampen om en bæredygtig Gudenåløsning
Med Gudenåsammenslutningen, Danske Fluefiskere, Danmarks Sportsfiskerforbund, Dansk Laksefond og flere som aktører, er kampen for en sund Gudenåløsning gået ind i en ny fase.

En del af organisationerne har bedt om foretræde for Folketingets miljøudvalg og man har startet en dialog og oplysningskampagne, rettet mod de relevante politikere.
Indtil nu er der ofret mellem 20-30 mio. kroner på at finde og forberede en bæredygtig løsning ved Tange sø. Folketinget har selv bedt Skov- og Naturstyrelsen om at udarbejde materiale, som kunne beskrive forskellige løsningsmodeller.
SNS kom frem med en meget grundig rapport, som beskriver 9 forskellige løsningsmodeller. SNS udpeger oven i købet én af disse, set ud fra et ”hvad-får-man- for-pengene-synspunkt”, som den foretrukne.
Rapporten beskriver i princippet løsninger i 3 forskellige længder.
De korte løsninger som kan betragtes som store stryg, der starter i nærheden af værket, de mellemlange løsninger som starter omkring Ans broen og endelig de lange løsninger som starter ved Kongensbro.
De korte løsninger er billige og giver rimelige muligheder for opgående laks, men den nedgående smolt skal stadig passere Tange sø, og her vil den velkendte 90%-dødelighed stadig ødelægge mulighederne for en naturlig reproduktion.
De mellemlange løsninger er mere bekostelige, men skaber et omløb, som sikrer den nedgående smolt mod søens rovfisk.
De lange løsninger er ideelle, men er også bekostelige. De skaber en hel og naturlig å.
Der er én speciel model (model 8), som anlægges neden for værket. I sin tid sænkede man åen med én meter over en 6 km. lang strækning neden for tangeværket for at få bedre udnyttelse af vandkraften. Løsning 8 fører åen tilbage til det oprindelige fald. Løsningen kan gøre de øvrige løsninger billigere, da en af de store udgifter ved projektet er deponering af det opgravede materiale. Løsning 8 kan ”aftage” en del af materialet, fra de øvrige løsninger.
Det ser ud til at de fleste åtilhængere bakker op om SNS´s valg af løsning 7 (en mellemlang løsning) + 8. Denne løsning skaber et bedre vandmiljø i Tange sø og skaber gode forhold for åens fisk.
Den eneste taber er således Tangeværket, som ikke længere kan tappe kraft på bekostning af Gudeåen og Tange sø´s miljøballance. Søens brugere får en renere sø, med bedre vand. Søen tilføres kun vand fra Tange å og modtager derfor ikke alle de næringsstoffer, den gør i dag.
Åen løber til gengæld frit. Der sker ikke en ophobning af næringsstoffer, en opvarmning af vandet og en ændring af ph-værdien, som søen tidligere har været årsag til.
Som de fleste nok er bekendt med, så ser det ud til at politikkerne er parate til at smide viden og investeringer på op mod 30 mio. kr. ud af vinduet. Lovforslaget som det ligger nu, anbefaler en forlængelse af Tangeværkets koncession med 5 år. Det kommer yderligere til at koste landets skatteydere 20 mio. kr. i elafgift.
Danmarks Center for Vildlaks har brugt år på at forberede laksestammer til en fri å. Dette arbejde kan sandsynligvis ikke fortsættes. Arbejdet bliver ikke lagt på is, men nulstilles 2-3 år tilbage.
Vores fisketegnsmidler er trukket ud af arbejdet, som en følge af den planlagte forlængelse. Randers kommune ser også ud til at trække sig, på grund af manglende opbakning fra Christiansborg til det store lokale arbejde.
Politikerne ignorerer også, at der er skabt en løsning ved Silkeborg, hvilket ville betyder at der kunne blive fri sejlads fra Kattegat til Himmelbjerget og Ry.
Den lokale modstand der tales så meget om, går alene på en modstand mod tømning af Tange Sø. En tømning af Tange sø har ikke været seriøst på tale de seneste 3 år og indgår slet ikke i SNS rapporten, som en mulig løsning.
Endelig skal det dog siges , at politikerne endnu ikke har besluttet sig, bortset fra SF, som støtter en løsning ved søen. Derfor er det nu op til alle, som kan se det miljømæssige og økonomiske vanvid i en ren forlængelse at kontakte og påvirke politikerne.

>>Ole<<
---------------
Download rapporten her:
PDF format med Grafik ca. 10 mb
PDF format uden grafik ca. 1,9 mb

Sammenfatning af samfundsøkonomisk analyse (pdf) ca. 0,4 mb
---------------
Kort over søen:
(copyright Kort og Matrikelstyrelsen)
Top 10
tarutta4832
udland664750
Bersaerk4724
redvultur4712
bennylaarsen4705
Jan R. Jensen4650
Kust#64637
toraa4631
renefrh4625
simon agerholm4611
Målinger
Fisk og Ferie
Tangeværket
Åernes tilstand i den nye struktur
Jagt
Konkurrence
Hornfisk
Grejindkøb
Fisketegnsmidler
Føler fisk smerte?
Fisketegn
Flere målinger
Links
Links ialt: 120
fiskeatlas.dk
Fly Fishing History
Steen Ulnits
The Complete Angler ...
Henrik Leth
Niels Vestergaard
Dansk Amatørfiskefor...
Danmarks center for ...
Camping and Cooks
DSF
Flere links
Kontakt