Hjem Fisketips Spillet Søgning Fisk Hjælp Bookmark and Share
Status
Du er ikke logget ind.
Login
Glemt dit password?
Opret mig
Nyheder
Nyheder ialt: 12166
Det regner endnu me...
Varme sender ansjos...
Sjælden hval i dans...
Borgmestre i opråb:...
Erfaren lystfisker...
Vandet stiger stadi...
DMI: Forhøjet vands...
Flere fisk og færre...
Gudenå-kommuner er...
Overrasket minister...
Flere nyheder
Nyt sidste år
Nu skal udsivning a...
Hurtig hajs hemmeli...
Norges sydlige kyst...
Stort gylleudslip:...
Vadehavet invaderet...
Tilfreds dambrugsej...
Slut med danske tor...
Sportsfiskerne jubl...
Tangeværket forvent...
Lystfiskercenter. S...
Artikler
Artikler ialt:139
Start med fiskeriet
Isfiskeri
Snør de flade - del ...
Der fiskes fra isbry...
Varulve på krogen
Esrum Sø
Fluebinding #6 - And...
RSS-Feeds nu (igen) ...
Fluebinding #5 - Whi...
Fluebinding #4 - Dub...
Flere artikler
artikel
Udgivet d. 19-11-2002
The Complete Angler
Klassikeren med den danske titel 'Den fuldkomne fisker'
For 350 år siden (1653) kunne denne bog købes i første udgave. Izaac Walton skrev bogen som en guide til lystfiskere. I løbet af de følgende 23 år udkom bogen i 4 nye udgaver. Anden udgave var en udvidelse af bogen fra 13 til 21 kapitler. I 1676 udkom 5 udgaven, der var en rettet udgave, som desuden var tilføjet en ny del - skrevet af Charles Cotton. Det er denne udgave, som i dag udgives på et utal af sprog og i et historisk oplagsantal.
Den danske oversættelse er lavet af Lystfiskerforeningen København, i anledning af Izaak Waltons 350 års fødselsdag d. 9 august 1943. Oversættelsen blev lavet af Johannes Kastor Hansen og Otto Gelsted.
Bogen beskriver lystfiskeriet i en speciel prosaisk form, hvor 3 personer med forskellige fritidsinteresser mødes. Lystfiskeren Piscator (Izaac Walton), Jægeren Venator og Falkoneren Auceps. Disse 3 personer danner rammer om de 3 grundelementer vand, jord og luft.
De 3 beskriver deres interesser for hinanden og Piscator overtaler Venator til at følge ham på 5 dages fisketur.
I løbet af de 5 dage fortæller Piscator om 'alt' omkring lystfiskeriet. Han fortæller om fiskene, hvordan de lever, fanges og tilberedes. Han fortæller om grejet og maddingen, herunder kunstfluer og meget andet.
Endelig beskriver Walton også en form for spinnefiskeri - eller rettere fiskeri med wobbler, som udføres med en sindrig udført 'kunstfisk'.
I bogens næste del mødes en ny Piscator (Charles Cotton), med Venator og viser ham nye fiskeområder. Han lærer ham om fiskeri med agnen i vandets overflade, vandets midte og på bunden. Piscator beskriver 'de 12 måneders fluer'. Der er tale om imitationer, som efterligner insekter, der fiskes på vandoverfladen. Fluerne beskrives indgående med bindemetoder og anvendelse.
Bogen som helhed beskriver således fluefiskeri med såvel kunstige som levende fluer. Desuden er der mange beskrivelser af medefiskeri, hvor der både anvendes flåd, tackler og forskellige former for belastning.
Bogen er skrevet under den Engelske renæssance, hvor man havde en ganske anderledes forståelse for naturens sammenhænge, end vi har i dag. På den tid bestod meget i at skabe 'helheder'. Derfor mente man, at alt var endelige størrelser. Man kendte hverken til DNA, evolutionsteori, atomer, eller cellebiologi. Hvaler blev betragtet som fisk, gedder kunne formere sig ved gydning, eller opstå af 'dynd'.
Det var en tid, hvor man slet ikke havde den viden, vi har i dag. Men det var også en tid, hvor man arbejdede systematisk med videnskab og naturens sammenhænge. Newtons love kom til verden, man havde beregnet himmellegemernes bevægelser (Gallileo, Kepler o.a.). Francis Bacon påviste, at man kunne konservere en kylling ved at fylde den med is. Ole Rømer målte lysets hastighed o.m.a.
Man mente at vide, at fiskene havde lugtesans og kunne høre. Man mærkede fisk, ganske som vi gør det i dag og havde herved kortlagt laksens vandring mellem hav og vandløb.
På trods af at vi har fået meget ny viden siden da, rummer bogen meget, som man også kan have glæde af i dag. Man vil opleve at lystfiskerens frustrationer i dag og den gang er de samme. Man får uvilkårligt lyst til at eksperimentere med de ”oprindelige” teknikker og agntyper, når man læser bogens anvisninger.

Én ting man skal være forberedt på, når man går i lag med bogen, er, at datidens skriftsprog bestod i utallige, indledningsvise høflighedsfraser, inden selve emnet kunne belyses. Det er altså ikke en Jens Ploug Hansen, eller Ulnits bog, men derimod en bog, skrevet i en helt anden tid og med en helt anden læserskare.


Herover vises desuden en engelsk udgave i lommeformat.

Bogens danske udgave udgives af Gads forlag.
Pris: 149 kr.
ISBN: 87-12-03047-3

Bogen kan desuden downloades på engelsk som E-text eller som E-text i zip-fil
Den kan også læses på nettet (eng)

Top 10
Bersaerk4153
bennylaarsen4144
udland664130
renefrh4125
redvultur4116
Kust#64096
Jan R. Jensen4090
storling4085
Fnullert4085
toraa4085
Målinger
Fisk og Ferie
Tangeværket
Åernes tilstand i den nye struktur
Jagt
Konkurrence
Hornfisk
Grejindkøb
Fisketegnsmidler
Føler fisk smerte?
Fisketegn
Flere målinger
Links
Links ialt: 120
fiskeatlas.dk
Fly Fishing History
Steen Ulnits
The Complete Angler ...
Henrik Leth
Niels Vestergaard
Dansk Amatørfiskefor...
Danmarks center for ...
Camping and Cooks
DSF
Flere links
Kontakt