Hjem Fisketips Spillet Søgning Fisk Hjælp Bookmark and Share
Status
Du er ikke logget ind.
Login
Glemt dit password?
Opret mig
Nyheder
Nyheder ialt: 12101
Truer liv i åer og...
Der må igen fiskes...
Invasiv plante lukk...
Iltsvind ved Haders...
Oceanariet jubler:...
Søer, sumpe og enge...
Første spadestik: N...
Middel mod iltsvind...
Kraftigt iltsvind i...
Formand med bøn til...
Flere nyheder
Nyt sidste år
Trods massedød i Tu...
Kommune har fundet...
Fiskeriformand: Mas...
Forsker: Vi kan sag...
Fiskeriminister vil...
Efter massivt udsli...
Se video: Isfugl s...
Sportsfiskere skal...
100 ton gylle er lø...
Hjælpende hånd på v...
Artikler
Artikler ialt:139
Start med fiskeriet
Isfiskeri
Snør de flade - del ...
Der fiskes fra isbry...
Varulve på krogen
Esrum Sø
Fluebinding #6 - And...
RSS-Feeds nu (igen) ...
Fluebinding #5 - Whi...
Fluebinding #4 - Dub...
Flere artikler
Dialog
Gruppe -> Snik-Snak
Naturlig smolt/udsætningsfisk??
Indlæg af: natfisk d. 25-03-2009 10:18:30
I disse tider hvor vi forsøger at tilstræbe nogle naturlige selvreproducerende ørredstammer på Sjælland - så er der (sgu igen) noget jeg ikke forstår..

Hvert eneste år el-fisker vi en mængde moderfisk, noget bliver til yngel, halvårsfisk og ikke mindst smolt beregnet på mundingsudsætning.

Men hvordan påvirker det, set over fx. 5 ørredgenerationer, at der udsættes så mange fisk - som ikke ligefrem har haft nytte af Darwinismen.. Altså at kun de stærkeste overlever ??

Ender vi ikke derhenne, at disse "vildfisk" netop ikke er vilde, men tilpasset netop det klækkeri og opdrætsforhold de har fået deres opvækst i ??

Hvis man fx. anslår at Tude Å har en naturlig smoltudvandring på 2000 smolt (dette kun for eksemplets skyld), heraf stammer en del fra de udsatte halvårsfisk.. derefter tilsætter man så lige måske 15000 smolt i mundingen.. Det svarer jo til at over 85 % af de smolt der samlet set trækker til havs, ikke har "bevist" at de rent faktisk kan klare sig i vandsystemet.

Året efter el-fisker vi igen, denne gang på en bestand der så består af 85 % genpulje stammende fra udsatte fisk - og så videre og så videre...

Der er jo ikke tale om avl på fisk, der har bevist nogen form for levedygtighed,, de har dybest set svømmet fra mundingen,, lidt rundt i de kystnære områder,, og så tilbage til "hjemmeåen" - hvor vi straks hiver dem op og avler på dem..

Er det virkelig vejen frem ?
Eller er det blot et avanceret P&T ?

Som jeg ser det, så forurener vi sgu da nærmest de helt oprindelige vildfisk med genmateriale på den måde !!

Hvorfor tilpasser man ikke udsætningerne af mundingssmolt til det faktisk udtræk af naturligt smolt, således at man ikke risikerer en genetisk katastrofe, med fisk der nok kan overleve en tur på land til elfiskeriet, og også kan finde ud af at vokse i et skærmet miljø hos en dambruger - men ikke har forudsætningerne til at producere levedygtigt afkom der hvor de hører til - nemlig i de små bække, hvor vandtemperaturen hele tiden skifter, fiskehejren står på lur, og gydebankerne ikke altid er helt efter den store biologibog..

Ja, ja.. Vi har nok flere havørred i de Sjællandske åer end nogensinde før, men tisser vi ikke bare i bukserne med alle de udsætninger ???


Kommentar fra: toraa d.25-03-2009 11:30:20
Nåh endelig er der en der også ser ulemperne ved det, har efterhånden også lidt betænkeligheder. Men på den anden side, vil det øgede fiskepres, på fiskeriet i havene, gøre sit til at det bliver vejen frem. Efter at have set linkene i en anden tråd om opdræt af laks i havbrug, kan man godt fordybe sig i spekulationer herom. Men har nu samme holdning langt hen ad vejen.
Mvh toraa

Kommentar fra: ardsen d.25-03-2009 11:35:00
Hej natfisk
Der er ingen tvivl om, at det ikke er den mest optimale måde at gøre dette på! Men faktum er at det virker. Mundingsudsætninger virker ikke sammenlignet med at sætte yngel ud i vandløbene. Da fiskene ikke på samme måde får et tilhørsforhold til hjemmebækken.

Darwinismen skal nok gøre sit bare rolig! Det er kun de stærkeste der klare turen tilbage til åen. Fx. blev der udsat fisk der ikke tilhørte den oprindelige stamme i Karup å for år tilbage. Men få år efter kunne man bare konstatere at de ikke havde slået igennem (heldigvis). Gydebestanden var næsten udelukkende "vildfisk" med de rigtige gener.

At sætte fisk ud bliver vi nød til for at holde hjulene kørende. Men hjulene skulle gerne kunne kører selv og derfor skal der ligges meget arbejde i at lave forholdene i åerne gode. Noget der arbejdes på (måske ikke lige hvis du spørger venstre;-) ).
Så længe vi sørger for at udsætte den oprindelige stamme (eller til nøds en der ligner hvis der ikke er en sådan mere læs. Gydenåen mf.) kan man ikke gøre mere før der er ordentlige forhold mht. gydning og opvækst i åen.

Tror der er mange lystfiskere der ville blive meget kede af det hvis man stoppede med at sætte fisk ud. Det giver mening så længe bestanden ikke kan opretholde sig selv. Udvidet P&T? ja måske, men det giver fisk i åerne. Og med tiden kan disse blive vildfisk.

Men gode tanker du gør dig!

Med håb om mange flere "vildfisk" fremover
Jakob
justonemorecast.dk

Kommentar fra: natfisk d.25-03-2009 12:01:39
Det jeg ser som det HELT store problem er forholdet med udsatte smolt, kontra naturligt udtræk af samme..

Jeg kan simpelthen ikke forstå, hvorfor der ofres så mange penge på disse (næsten) fangstklare fisk, istedet for at satse meget mere på at øge yngeltætheden... Yngel har som i også nævner langt hårdere odds, og vi bevarer og styrker dermed nogle af de egenskaber der indeholder ørredstammernes fremtid.. Det er jo også LANGT billigere at udsætte yngel (eller blot placere de befrugtede æg på gydebankerne),, de sparede penge kan vel i samme forbindelse konverteres til udlægning af sten og gydegrus, eller slutteligt gives som kompensation til de landmænd der får oversvømmet deres marker pga. de nødvendige vandmiljøforbedringer..

Jeg er ikke sikker på at det kunstige åndedræt vi giver ørrederne i disse år, reelt styrker bestanden - men ser det nærmest som om vi spilder en masse penge på noget avlsarbejde, som ikke skaber andet end en ny type burfisk..

Kommentar fra: papkasse d.25-03-2009 12:11:23
Jeg er enig, derfor bruger jeg udsatte smolt som agnfisk :P DET GAS!

Kommentar fra: Griffon d.25-03-2009 12:20:45
Jeg sagtens se problemet i det du mener, men jeg tror der er tale om en slags helgardering. Hvis udsætningen af ren yngel og ikke andet kunne lade sig gøre, ville det jo være optimalt.
Der bliver gjort mere for at vore åer kan bære en bestand, genslygning, gydegrus og små fosser, det kommer langsomt igen, men jeg tror det er vigtigt at gå med både livrem og seler i denne fase.

Din bekymring er forståelig og velfunderet, sådan som det altid burde være når man piller ved naturen, men jeg tror at man er obs på problemet.
Lidt spændende læsning er der skam også.

ribesportsfisker.dk

aqua.dtu.dk
Kommentar fra: natfisk d.25-03-2009 13:41:07
Ihvertfald mener jeg at undersøgelse af den naturlige smoltudvandring burde være et krav for at få lov til at udsætte fisk - og udsætningerne skulle stå i et rimeligt forhold til den naturlige reproduktion..

Vi må fandme da vægte de naturlige fisk, deres gyde og opvækstmuligheder langt højere - end blot at dumpe dambrugsavlede fisk ud i en uendelighed !!

Kommentar fra: jazzmads d.25-03-2009 14:13:00
Spændende problematik du rejesr her! Jeg har ingen viden på området,så jeg vil undlade at kommenterer, men følger med i tråden.
Mvh.
Jazzmads.

Kommentar fra: toraa d.25-03-2009 14:52:45
Mener da du selv svarer på spørgsmålet i starten af din tråd, udsætningen af smolt er da efter min mening baseret på stammer fra de vildtlevende fisk.
Tror og jeg skriver med vilje tror, da jeg ikke ved det med sikkerhed, at genudsætningerne udelukkende er baseret på udkommet af de strøgne fisk. Men vi snakker måske forbi hinanden.
Mvh toraa

Kommentar fra: avance24 d.25-03-2009 15:15:12
Rigtig spændende debat selv stor fan af Darwin.
Men må så også tilføje at menneskers tilstedeværelse og de konsekvenser vi medfører er et faktum (ikke unaturlig som man gerne vil gøre det til).
Gjorde vi ingenting ville HØ måske forsvinde, "gud" forbyde det.
Ørredmangfoldigheden vil helt sikkert indsnævres ala optimerede køer, hvilket igen beviser Darwins teori som netop fastslår "Survival of the fittest" hvor fittest relaterer til habitatet. Verden bliver ganske enkelt mindre mangfoldig i takt med menneskets kontrol.
Jeg synes vi har en tendens til at hylde fortiden og nedværdige nutiden. STOP det og hold en fest for menneskeheden og det store mirakel som vi er blevet til.
Knæk og Bræk

Kommentar fra: jazzmads d.25-03-2009 15:21:49
Hold da op omnipotent tankegang! Jeg ville nærmer betragte os (mennesket) som en katastrofe for denne planet! Og ikke et mirakel.
Jazzmads.

Kommentar fra: avance24 d.25-03-2009 15:34:26
Har selv haft samme tilgang (det med katastrofe) i en stor del af mit liv. Men det er sgu da selvudslettende, pessimistisk og i den grad et resultat af de sidste par tusinde års religions styrede regime.
Prøv lægge mærke til alle de dommedagsprofetier der tordner frem overalt. Denne frygt i folk forhindrer dem i at nyde livet til fulde og afstedkommer mange af de psykiske lidelser vi ser idag. Det er jo nemmere at kontrollere folk på denne måde. Vi er sgu endt som en flok får i lænker.
Hovsa nu kom jeg vist til at filosofere igen, men nyd dog for helvede livet det er en gave formentlig skabt af tilfældigheder.
Knæk og bræk

Kommentar fra: Perca Gigantius d.25-03-2009 16:36:58
- Som seriøs medefisker, der synes jeg faktisk, at der er alt for mange havørreder, så hvis man kunne få reduceret antallet af udsætninger, så ville det bare være dejligt... ;-) f.eks. så er der ofte i efteråret alt for mange store havørreder i åerne - hvem har ikke prøvet, der en dag i starten af november, at tage til åen for at lave sig noget seriøst skalle/brasen/rimte fiskeri... efter man har fået fodret en god plads op og fiskeriet tegner lyst, så kommer der mindsanten en stor dum farvet havørred, som absolut skal jage rundt med de fisk, som man har fået lokket til med forfodret - det er squ p.... irriterende, det kan i den forbindelse dog være en god ide lige at have en spinnestang med en stor rød/brun spinner på, så man lige kan få fanget gavtyven, så man kan fortsætte med at fange skaller...

... Herudover, så er Udelukkende selvreproducerende ørredstammer på Sjælland vel en romantisk utopi, da fiskepresset er alt for stort...

Kommentar fra: Griffon d.25-03-2009 16:51:10
Hvis det er et meget stort problem med de der havørreder og du ikke mener du kan magte det, så smid en fiskepost og du vil få en bunke venner du slet ikke kendte. Meeen det...........

Kommentar fra: natfisk d.26-03-2009 07:21:20
Toraa ;

Netop ved at udsætte så store mængder smolt, risikerer man i mine øjne at udvande de "naturlige" stærke sider af den lokale ørredstamme..

Smolten er jo i princippet færdig med at være å-fisk, og skal til at vandre i havet for at æde sig stor inden den igen trækker mod åen for at gyde..

Når man udsætter en stor mængde fisk (relativt sent i ders livscyklus), og de stammer fra en opvækst i et yderst skærmet miljø (dambrug) - så er der en risiko for at de ikke er de stærkeste fisk, men blot dem der var bedst egnede til opvækst i dambrug... Dette udvander genpuljen, når de blot et år senere trækker op i åen for endnu engang at blive el-fisket og anvendt til yderligere en gang fødselshjælp..

Kommentar fra: toraa d.26-03-2009 17:02:21
Ja du har ret, jeg tænkte nok at vi blot snakkede forbi hinanden. Synes da selv du er inde på den rigtige tankegang, og selv om den muligvis er upopulær, skal vi ikke pille for meget ved naturen.
Indtil nu er vi ikke sluppet godt fra det, efter min mening, synes selv vi har skadet os mest. Men jeg er enig med dig, derom ingen tvivl.
Hav en fortsat god dag.
Mvh toraa

Kommentar fra: toraa d.26-03-2009 17:05:03
Griffon:
De links er interessant læsning.
Mvh toraa

Kommentar fra: Griffon d.26-03-2009 17:15:48
-> toraa: Ja og fordi at det jo betyder at man er obs på problemet, men derfra og til at hive en løsning frem fra skuffen er der jo et stykke vej. Perspektiverne i det er overvældende, 2-3 døgn efter en vævsprøve er taget og man har sikker id på hvilken stamme det drejer sig om. Brugt rigtigt vil det være et formidabelt værktøj og ellers bliver det bare bevidstløs statistik. Lige her vælger jeg den optimistiske indgang. K&B

Kommentar fra: Johannesfluen d.26-03-2009 18:25:39
Fiskepresset på Sjælland vs. de "naturligt" producerede fisk i åerne vil ikke matche hinanden. Vandmængden er ikke stor nok. I DSF Visioner frem til 2018 indgår også, at der skal afsættes flere kroner til udsætning af ørredsmolt langs Sydsjællands og Lolland-Falsters kyster. Fisk som skal være af samme stamme som f.eks. ørrederne i Mern Å.

En helt anden vej at gå ville være at reducere fiskepresset, men det er der vel ingen der rigtigt ønsker :-)

Kommentar fra: natfisk d.27-03-2009 07:38:45
Kjeld,

Nu har du jo selv fisket i et par af de sjællandske åer, og fiskepresset er jo langt mindre, end i selv en 3. klasses jydsk å.. Tager man antallet af lystfiskerfangede (hjemtagne) fisk og holder det op mod de beregnede bestande, så står det faktisk mere fornuftigt til i en hel række sjællandske åer, end i de jydske..

I Tuse Å blev der fx. i 2008 officielt hjemtaget 1 havørred IALT ud af en gydebestand på (op til) 2000 stk. Hvis fx. Karup Å eller Gudenåen skulle leve op til den statistik - snakker vi jo om en opgang der skulle betyde at man kunne gå over Karup Å - udelukkende ved at træde fra fiskeryg til fiskeryg :-)

Et af de tiltag jeg personligt gerne ville se var, at ALLE udsatte smolt fik klippet fedtfinnen af.. De fisk der så blev fanget med hel fedtfinne skulle så genudsættes..Det ville samtidig være en stor hjælp når man el-fisker, og i sagens natur ønsker at anvende de mest "naturlige" fisk.. Samtidig ville det give nyttig viden om hvor mange udsættere der faktisk vender tilbage som gydefisk, i forhold til de som stammer fra naturlig gydning.. Kombineret med smoltfælder kunne man på den måde følge med i hvad der faktisk lønner sig i det lange løb..

Du skal logge dig ind, for at kunne svare eller lave egne indlæg.

Er du ikke allerede oprettet, kan du oprette en konto ganske gratis.

Top 10
toraa4055
tarutta3823
bennylaarsen3596
Jan R. Jensen3555
saja3551
redvultur3481
renefrh3373
Bersaerk3334
udland663327
oz3bto3293
Målinger
Fisk og Ferie
Tangeværket
Åernes tilstand i den nye struktur
Jagt
Konkurrence
Hornfisk
Grejindkøb
Fisketegnsmidler
Føler fisk smerte?
Fisketegn
Flere målinger
Links
Links ialt: 120
fiskeatlas.dk
Bonito Fish Guide
Fly Fishing History
Steen Ulnits
The Complete Angler ...
Lystfiskeroplysninge...
Henrik Leth
Niels Vestergaard
Dansk Amatørfiskefor...
Danmarks center for ...
Flere links
Kontakt