Hjem Fisketips Spillet Søgning Fisk Hjælp Bookmark and Share
Status
Du er ikke logget ind.
Login
Glemt dit password?
Opret mig
Nyheder
Nyheder ialt: 12120
Frivillige kortlægg...
Fiskere kæmper for...
Mand reddet op af k...
Hjælp til ørreder i...
Fiskene dropper Lil...
Ny art: Elektrisk å...
Sportsfiskere vinde...
Havørreder forsvind...
Dramatisk nedgang i...
Succes i Karup Å: N...
Flere nyheder
Nyt sidste år
Forlist skib er pol...
Politi: Kaptajn og...
Polske lystfiskere...
Tange sø: Nu må sta...
Hovedet i havet: Th...
Iltsvindet er forsv...
Udskældt havbrug ba...
Blå gople skyllet o...
Filip fangede sensa...
Vandløb var gravet...
Artikler
Artikler ialt:139
Start med fiskeriet
Isfiskeri
Snør de flade - del ...
Der fiskes fra isbry...
Varulve på krogen
Esrum Sø
Fluebinding #6 - And...
RSS-Feeds nu (igen) ...
Fluebinding #5 - Whi...
Fluebinding #4 - Dub...
Flere artikler
Dialog
Gruppe -> Snik-Snak
Søvnparalyse (hypnagogia)
Indlæg af: Zjapper d. 13-02-2013 09:25:18
Hvor mange herinde har oplevet fænomenet søvnparalyse?
Oplevede det for første gang denne morgen, og må indrømme at jeg nødig vil opleve det igen.

Vågnede en time før konen, men besluttede mig for at ligge og slappe af under dynen og vente til vækkeuret ringede.
Mens jeg lå og tænke og ventede begyndte en kuldegysning at kravle ned af min ryg, og på få sekunder sov min højre arm efterfulgt af totalt lammelse i hele kroppen.
Kunne hverken bevæge mig eller snakke, og alt imens jeg lå som en fisk i nettet dukkede der et hoved op fra sengekanten som mest af alt lignede noget fra en alien gyser. Det stirrede bare på mig mens jeg desperat forsøgte at tvinge en lyd ud af min mund og bevæge fingrene.

Havde min hånd ved konens ansigt, og kunne lige bevæge den ene finger og prikke hende på kinden, i det hun vågnede kom der hul igennem og den lyd jeg havde prøvet at tvinge ud kom for fuld udblæsning så hun væltede op af skræk.
Idet hun satte sig op sank det mystiske hoveded stille ned bag sengen, og som et lyn fra himlen forsvandt lammelsen og alt vare "normalt" igen.

Havde hørt om dette fænomen før, men aldrig selv oplevet det før nu. Men man høre aldrig rigtig om det, og det er jo ikke en sygdom som feks søvnabnø. Så blev nysgerrig om hvor mange der evt har prøvet det.

Kommentar fra: hindsgavl d.13-02-2013 11:36:18
Som bette knægt havde jeg ofte denne form for marerit. Jeg var vågen og ville skrige på mor og far, men der kom ikke en lyd ud. Har prøvet en gan eller to som voksen også. Mega skræmmende når det sker, og i bund og grund også rigtig interessant

Kommentar fra: anden1234 d.13-02-2013 12:03:41
Har prøvet det én gang, og det er fucker ubehageligt. Endnu én af de få ting vi ikk kan forklare;)

Kommentar fra: patrick harbo d.13-02-2013 12:27:03
føltte lige nød til at læse lidt om det på nettet da jeg så dit indlæg :) Der står på wikipedia(100% pålidelig kilde) -- måske ikke ;)
at man mener alle folk vil opleve det mindst 1 -2 gane i løbet af livet. Har dog aldrig selv hørt om nogen eller kender nogen der har oplevet det.. hvert fald ikke fortalt om det. Det er måske noget folk generelt holder for sig selv?
Patrick

Kommentar fra: Rami89 d.13-02-2013 13:40:51
lad være med at ryge tjald inden du går i seng ;)

Kommentar fra: goldwing1 d.13-02-2013 13:49:59
Skynd dig ud med fiskestangen og få noget frisk luft.
Tror det vil hjælpe ;-)

Kommentar fra: slamfisker d.13-02-2013 14:22:16
Det er farligt at have en kvinde i sengen - kender det der med kuldegysninger for den nye dag - hvad finder hun må nu på :-)

Kommentar fra: Zjapper d.13-02-2013 15:07:14
Anden: Ja den menneskelige hjerne er ret fascinerende.

Patrick: Tror du har ret i at mange holder det for sig selv. Den generelle borger snakker sjældent om den slags ting i frygt for at blive anset som skør.

Rami: Har aldrig rørt stoffer.;)

Slamfisker: Præsis, men hun bliver så negativ hver gang jeg bære hende ind på sofaen midt om natten. :P

Kommentar fra: nyfiskeren d.13-02-2013 15:07:15
Som HINDGAVL skriver så er det en normal oplevelse som barn, har netop talt med barnebarnet om det.

Jeg husker også selv egne oplevelser fra barnetiden.

Kommentar fra: hansenfiskeren d.13-02-2013 15:24:14
Jeg er 21 og oplever det et par gange om måneden. Min læge siger det er pga stress og når det sker så når jeg er vågen igen så har jeg nogle piller der for mig til at knalde brikker.

9 ud af 10 gange vågner jeg op i et kæmpe spjæt og er lidt ude af den. Meget ubehagelig fænomen.

Kommentar fra: filuren d.13-02-2013 16:15:05
Jeg har prøvet det et par gange, senest i 2004. Det er ganske ubehageligt!.

Her er en lille artikel om søvnparalyse, ved ikke om du har læst den..
videnskab.dk

Kommentar fra: toraa d.13-02-2013 22:01:18
Jeg er heldigvis sluppet for den oplevelse, og ud fra din beskrivelse kan jeg også sagtens undvære det. Håber du slipper for en gentagelse.
Mvh toraa

Kommentar fra: bluenight32 d.14-02-2013 00:12:10
tænker nu hvor jeg selv har prøvet det rigtigt mange gange, måske er det noget man drømmer som bare føltes rigtigt virkeligt ?? ja jeg ved ikke ser gerne en grim/farlig mand stå ved siden af sengen. og kan ikke sige noget eller røre mig før pludselig er det ovre igen(vågner fra drømmen) tror jeg...

Kommentar fra: bøllestefan d.14-02-2013 00:26:22
jeg har oplevet nogle lunde det samme oplever det faktisk jævnligt...at jeg lægger lysvågen men ikke kan bevæge mig eller gøre noget ..kan høre hvad der forgår omkring mig men kan ikke reagere eller svare..de første mange gange gik mit sing nærmest i panik...men nu prøver jeg efterhånden per instinkt at tage det roligt og prøve at falde i søvn igen da jeg har en oplevelse af det er når man lægger lige på kanten af at sove og være vågen..meget ubehageligt
:-) ind i mellem oplever jeg det 3-9 gange på en mnd andre gange sker der 1-3 gange på et halvt år..ville være en skøn ting at slippe af med !

Kommentar fra: kbh36 d.14-02-2013 00:43:16
Aldrig prøvet det, men lyder bestemt ikke sjovt..

Til gengæld har jeg nu fundet ud af hvorfor ikke ikke har kunnet fiske i snart 11 måneder, bursitis subacromiale..
Men skal have "renoveret" skulderen d. 28/2..
Mvh
Klaus

Kommentar fra: Zjapper d.14-02-2013 03:22:50
Nyfiskeren: Jeg har så været heldig ikke at opleve det som barn (hvad jeg ved af).

Hansenfiskeren: Hold da op, det lyder ikke rart. Har du prøvet at ligge på maven når du sover? Ifølge wiki og videnskab skulle det være den bedste måde at undgå det på.

Filuren: Læste godt om det tidligere, men måske andre herinde ikke har så tak for input.:)

Toraa: Du er en af de heldige, og ho tak håber heller ikke på et ekstranummer.

Bluenight: Nej man er skam fuld vågen mens det sker. Her er et resume fra wiki.

Vores nervesystem i rygraden fungerer som en motorvej for nerver til alt i kroppen, bortset fra de dele der er direkte forbundet med hjernen, for eksempel øjne og ører. Nervesystemet har en slags "slukknap" så man ikke bevæger sig og handler efter, hvad man drømmer, når man sover, så når vi falder i søvn, deaktiveres rygraden. Fejlen opstår så ved, at rygraden ikke bliver aktiveret, når man vågner, eller bliver deaktiveret for tidligt, inden man falder i søvn. Det gør altså, at man ligger og ikke kan bevæge sig eller tale, kun se og høre. Denne tilstand vil for det meste kun vare få sekunder, men kan i slemme tilfælde vare flere minutter. Men det skal dog siges, at evnen til at opfatte tid er stærkt svækket i denne tilstand, og man vil for det meste føle, at der er gået længere tid, end der faktisk er. Personer, der har været så heldige at kigge på et ur samtidig med, at de oplever søvnparalyse, bliver forbløffede over hvor lidt tid, der faktisk går.

De fleste finder oplevelser som disse ret skræmmende, specielt hvis de ikke ved noget om fænomenet i forvejen. Nogle oplever også, at drømmedelen i hjernen stadig arbejder, mens de er lammede. Det kan føre til endnu mere skræmmende oplevelser. Folk har oplevet, at de er vågnet og har kunnet høre skridt eller banken, mens andre folk decideret oplever, at der står en person eller en skikkelse i værelset, som så ikke er der rigtigt. Men fordi man faktisk er vågen, føles det meget realistisk. En kendt oplevelse er drømmen om den gamle kvinde, der står i værelset, når man vågner. Hun går så henimod én og sætter sig på ens bryst og forsøger at kvæle én. Dette hænger tit sammen med, hvis man normalt sover på siden, men nu sover på ryggen. Så hiver tyngdekraften i brystet, og det kan påvirke drømmene, hvis man ikke er vant til det. I gamle dage troede man faktisk, at disse hændelser var virkelige, og det skabte myter om, at hvis man ikke opførte sig ordentligt, ville der komme en kvinde eller en trold og straffe én om natten. Oplevelsen med den gamle kvinde går under navnet "A visit from the old hag", besøget af den gamle skøge eller "The witch riding your back", heksen der rider på din ryg. Man mener også, at dette er svaret på, hvorfor nogle påstår, de har haft besøg af rumvæsener og er blevet bortført. Man hører tit historier om, hvordan folk pludselig vågner og er lammede, og at der er rumvæsener i deres soveværelse. Politiet har også fået opkald om mennesker, der er vågnet, og at der så har stået en fremmed person i rummet. Det kan nemlig føles så realistisk, at folk, der ikke kender til søvnparalyse, rent faktisk er sikre på, at den skikkelse, de har set, har været der i virkeligheden. De natlige besøg bliver også tit forvekslet med spøgelser eller ånder, og man kan finde mange spirituelle internetsider, der diskuterer om fænomenet skyldes ånder eller bare, som videnskaben påstår det, et neurologisk kaos.

Bøllestefan: Resume fra wiki.

Årsager til fænomenet

Meget tyder på, at folk der lider af narkolepsi har større risiko for at opleve søvnparalyse. Man vurderer dog alligevel, at alle mennesker vil opleve søvnparalyse mindst én eller to gange i løbet af deres liv.

En dårlig liggestilling (f.eks. ligge på ryggen)
Uregelmæssig søvn (f.eks. hvis man tager en lur midt på dagen)
Øget stress
Pludselige ændringer i ens liv (f.eks. ny bolig eller anderledes støj, end man er vant til)

Som jeg sagde til hansenfiskeren så skulle det ifølge alle kilder kunne undgås ved at ligge på maven når man sover, uanset hvad håber jeg også du slipper af med det.

KBH: 11 måneder uden at fiske, se det er et mareridt. Held og lykke med skulderen.

Kommentar fra: toraa d.14-02-2013 04:38:57
Kbh36: Uha den slags har jeg så hørt en smule om, og det tyder jo på at genoptræningen ikke har hjulpet. Håber det forløber positivt, og god bedring med skulderen.
Mvh toraa

Kommentar fra: dytti2 d.14-02-2013 09:08:22
wiki = Skrevet af folk der TROR at de ved hvad de skriver om ;-)

Jeg plejer gerne at sige at vi har spøgelser i huset.

Vi har soveværelse på førstesalen, og jeg har flere gange oplevet følgende:

Jeg kan lige være gået seng, og er endnu ikke faldet helt i søvn. Dvs jeg er stadig opmærksom på f.eks. lydene i huset.
Uden egentlig at hører noget, får jeg en fornemmelse af at der er en på vej op ad trappen.
Og selv om gulvet fra trappen hen soveværelset normalt knirker ret meget, så hører jeg ikke noget - Men fornemmer at der er noget på vej hen mod soveværelset.

På et tidspunkt fornemmer jeg at der er noget i soveværelset - ved siden af min seng.

Og så er det at bliver uhyggeligt!

Liggende på den ene side, kan jeg mærke at den anden side begynder at føles kold og prikkende.
Det starter oppe ved halsen - Som om nogen, meget forsigtigt ånder iskold luft ud i nakken på mig.
Det breder sig så stille og roligt fra halsen, og ned mod benene, men kun på den side af mig der vender opad.

Og nu er jeg jo en nysgerrig satan, så jeg kan tydeligt huske at første gang det her skete, der tænkte jeg meget bevidst: "Hæhæ - Det bliver spændende at se hvad der så sker nu"

Det der skete var en følelse af at noget begyndte at skubbe mig bagfra. Ikke som 2 hænder, men på hele kroppen på en gang.
Fra at være liggende på siden, bliver jeg stille og roligt rullet om mod at ligge på maven.

Inden jeg når helt om på maven tænker jeg: "Okay - Nu må det være nok"
Og så begynder jeg at gøre modstand ved at "Forsøge" at rulle mod presset.

Det kan jeg bare ikke!

Jo mere jeg pressede, des større blev modstanden.
Og det er først da jeg er på vej ud over sengekanten, at nysgerrigheden tager over igen, og jeg tænker: "Nu skal du altså se hvad det her er"
Mine øjne har været åbne hele tiden, men det var først da jeg drejede hovedet for at se hvad der var bag ved mig, at presset stoppede.
Og efter ca. 5-10 sekunder, begyndte den kolde fornemmelse at forsvinde.

Det er en hændelse der sker jævnligt. Og det er lige spændende hver gang :-)

Kommentar fra: slamfisker d.14-02-2013 10:33:55
HELLO - ER DER EN LÆGE TILSTEDE PÅ SITEN ???

I må fandeme søge læge med de oplevelser, for at få noget afslappende medicin, og egentlig bør I heller ikke bevæge jer ud i trafikken.

Det er jo nærmest skræmmende, hvis I pludselig går i selvsving derude.

Kommentar fra: anden1234 d.14-02-2013 11:47:09
dytti2: lav lige en film, ved at sætte et kamera op i et stykke tid. Det kunne være der var noget der kunne ses fra andre vinkler? Hvis andre har haft lignende oplevelser, kunne det være man kunne lave en gyserdokumentar om det. Noget må man kunne se på kameraer. overvågningskameraer er nok det mest anvendelige.

Mine forældre gjorde det samme dengang da jeg var lille, troede på monstre og mente at jeg vågnede lige inden de åd mig. der var selvfølgelig ingenting.

Var også engang på en gammel sygdomsø i Italien, hvor folk der havde pest blev ført ud og myrdet. Man kunne "mærke" alle de syge folk skrige efter sig. Det var rigtig uhyggeligt, og 2 af de nordmænd der også var med fik det RIGTIG dårligt i det samme rum... det kom nærmest i bølger, og det var noget af det mest forfærdelige jeg har oplevet. ubehagelig, men lærerig tur...

Kommentar fra: OleTC d.14-02-2013 13:00:50
Hmmm, ja jeg har tidligere - det er 7, 9, 13 - længe siden sidst, haft en ubehagelig oplevelse. Flere år faktisk.
Det starter i søvne, ved at jeg langsomt bliver bevidst om at jeg ikke kan trække vjret. Er faktisk lammet og kan helle ikke røre mig.
Til sidst er krop og sind så utilfreds med den situation, at jeg bliver revet ud af den sovende, men bevidste tilstand og vågner, hvilket bryder lammelsen.
Så ligger man der, meget ubehagelig til mode.
Havde engang besøg af en overnattende kvinde, hehe, som lå ved siden af mig. Hun sprang på et tidspunkt om natten ud af sengen med et skrig og hen til vindut som hun rev op og stod og trak frisk luft igennem. Stærkt oprevet gav hun en beskrivelse af at have oplevet det samme, jeg selv kender.
Siden har jeg ikke haft oplevelsen, så måske har hun "arvet" den. Mjahhh, sådan kan det gå. :o)
Personligt tror jeg det er en mare som rider én. (mare-ridt).

Kommentar fra: bøllestefan d.14-02-2013 21:07:38
meget bekymrende der ingen læger har forslået den mulighed for mit vedkommende..jeg havde en episode af mit liv hvor jeg kortvarigt fik black out/besvimede..pludselig væltede jeg bare lige 1-2 sek så kom jeg til mig selv igen...det skete rigtigt mange gange hver dag (hvilket gør jeg har bøvl med mit knæ idag ) og mente faktisk de havde undersøgt næsten alt nerver i øre epelepsi stoffer ja gud ved hvad jeg ikke skulle igennem den gang...og de sagde bare til sidst "det er stress realateret for vi kan ikke finde andet" (måske ikke helt ordret..)ind i mellem smutter ting også ud af hænderne på mig pludseligt men meget sjældent efterhånden..hm...tja hvem ved men lyder da ihvertfald..bekendt ?(:

og ja ;) jer fra svb..har i set en ung lille ballade mager som kluntede lidt rundt og væltede jævnligt (ædru tilstand )så har i nok stødt på mig :p

Kommentar fra: bennylaarsen d.14-02-2013 21:48:51
hmm havde man da bare de problemer, for så ku man da sove engang imellem.. ;)


Kommentar fra: jensenjan d.15-02-2013 02:39:08
Det er en grim ting.
Mvh.JensenJan.

Kommentar fra: bøllestefan d.15-02-2013 12:01:45
ja det er en rigtigt grim ting..vil da håbe alle jer der ikke har den slags problemer slipper for dem :D ! men hva..der er intet en lille smule havvand og frisk luft ikke kan rette op på ;-)

Du skal logge dig ind, for at kunne svare eller lave egne indlæg.

Er du ikke allerede oprettet, kan du oprette en konto ganske gratis.

Top 10
toraa4367
tarutta4133
bennylaarsen3880
Jan R. Jensen3852
saja3838
redvultur3758
udland663679
Bersaerk3665
renefrh3638
oz3bto3558
Målinger
Fisk og Ferie
Tangeværket
Åernes tilstand i den nye struktur
Jagt
Konkurrence
Hornfisk
Grejindkøb
Fisketegnsmidler
Føler fisk smerte?
Fisketegn
Flere målinger
Links
Links ialt: 120
fiskeatlas.dk
Bonito Fish Guide
Fly Fishing History
Steen Ulnits
The Complete Angler ...
Lystfiskeroplysninge...
Henrik Leth
Niels Vestergaard
Dansk Amatørfiskefor...
Danmarks center for ...
Flere links
Kontakt