Hjem Fisketips Spillet Søgning Fisk Hjælp Bookmark and Share
Status
Du er ikke logget ind.
Login
Glemt dit password?
Opret mig
Nyheder
Nyheder ialt: 12169
Urenset spildevand...
Pas på ved vestkyst...
Lej en husbåd og se...
Det regner endnu me...
Varme sender ansjos...
Sjælden hval i dans...
Borgmestre i opråb:...
Erfaren lystfisker...
Vandet stiger stadi...
DMI: Forhøjet vands...
Flere nyheder
Nyt sidste år
TMB19: Se starten i...
TMB19: Starten går...
TMB19: Se Skippermø...
Åbent båd arrangeme...
Lystfiskercenter sk...
Verdenssensation i...
Forurening af å: La...
18-årige Frederik e...
Trollingfiskere for...
Finhvalen er tilbag...
Artikler
Artikler ialt:139
Start med fiskeriet
Isfiskeri
Snør de flade - del ...
Der fiskes fra isbry...
Varulve på krogen
Esrum Sø
Fluebinding #6 - And...
RSS-Feeds nu (igen) ...
Fluebinding #5 - Whi...
Fluebinding #4 - Dub...
Flere artikler
Dialog
Gruppe -> Fiskene - Iktyologi
Dødslisten
Spørger: toraa d. 16-08-2016 23:04:09
Her er så den seneste liste over invasive arter i danmark, som skal udryddes.
nyheder.tv2.dk
Jeg studsede selv over at der blev nævnt denne spøjse fætter
svana.dk
den kinesiske sovekutling, som dog endnu ikke er fundet i danmark.
Her er et link, til indberetning af de invasive arter
svana.dk
så i ikke skal lede efter en.
Jeg kendte den ikke selv, men har dog hørt omtale af purpurplettet kutling, men kun som akvariefisk. Og her blev den også nævnt, men tror dog ikke den findes blandt forhandlere af akvariefisk i dk.
Mvh toraa

Svar fra: Poul E. Jørge d.17-08-2016 01:49:40
Tildelt 10 points.
Lidt sjovt at man ved de 12 afbillede arter har brugt et billede af en signalkrebs der tydeligvis allerede er død.
Og længere nede ja papegøjefjer flyder det jo rundt med så det næsten ikke er til at kaste sin flue i vandet nogen steder og så er det jo heller ikke til at se fuglene for bare fjer. Så for eftertiden kun tilladt med nøgne papegøjer :-)

Svar fra: bennylaarsen d.17-08-2016 09:35:49
Tildelt 10 points.
Den Krebs sover da bare;-)

Svar fra: redvultur d.17-08-2016 11:25:09
Tildelt 10 points.
Den døde signalkrebs skal vel også ses som en opfordring...

Som jeg tidligere har omtalt i en anden tråd, så er signalkrebsen nok den af arterne på dødslisten, som smager bedst.

Nye forsøg med at bruge grise til bekæmpelse af bjørneklo har vidst lovende resultater. Man indhegnede et område med bjørneklo, slap nogle frilands grise løs i indhegningen og var bagefter ikke i stand til at finde spor af bjørnekloen.

Jeg har selv, mens jeg arbejdede som skovarbejder, bekæmpet en hel del bjørneklo. Dengang hed metoden gentagende sprøjning med Glyfosat (Roundup) i flere år. Grisene kan da i det mindste spises bagefter.....

Svar fra: Ukendt Bruger d.17-08-2016 22:43:33
Tildelt 10 points.
Godt at få en samlet oversigt.
Og grissebassernes lyst til bjørnekloens rødder er da helt fantastisk. Kombiner det med rullende svinestalle, som også er et nytiltag, så er der gang i foretagende.
Mvh
Saja

Svar fra: Jan R. Jensen d.18-08-2016 23:01:33
Tildelt 10 points.
EU kunne lære noget af Australierne, men det koster jo penge med kontrol. Tænk hvad vi kunne havde været sparet for, hvis vi havde haft fintmaskede riste i skibe når de pumper balasttanke.
Jeg begynder at føle en slags ligegladhed med de problemer, når EU"s top kun tænker på økonomisk vinding til erhvervslivet og dem selv.
Mvh.Jan R.Jensen

Svar fra: redvultur d.19-08-2016 08:23:57
Tildelt 10 points.
Jan R. Jensen: når du skriver at EU kunne lære noget af Australien, så gætter jeg på at det er mht grænsekontrol (som kendt fra TV)?

For Astraliens forsøg på at forhindre invasive arter, er desværre et udslag af mange tidligere katestrofer.

I Astralien kæmper man bl.a. med Hornet tudse (sat ud for at bekæmpe en bille som spiste afgrøder), alm Rød ræv (sat ud for jagt), vilde kaniner, dromedare, hjorte, vandbøfler og geder (alle udsatte eller undslupne tamdyr)
Man bruger ca 20 milliarder kr årligt på at bekæmpe div invasive planter.
Man har store problemer med invasive fisk såsom dragefisk, snakehead, pacu/sort piranha, brown trout og regnbueørred. De sidste to har dog også så store lystfisker fordele, så men nærmest vælger at betragte dem som hjemmehørende....lidt lige som fansaner i Dk

Svar fra: redvultur d.19-08-2016 08:25:21
Tildelt 10 points.
Fansaner=fasaner

Svar fra: toraa d.19-08-2016 16:36:29
Ikke brugt svar
Ja jeg håber nu bare at de vil være åbne omkring de metoder, de agter at bruge til bekæmpelsen. Samt at de agter at lytte til hvad meningmand mener også selv om de ikke nødvendigvis har store flotte eksamensbeviser i ryggen. Men også at vi stadig vil hjælpe til dem med indsamling af data. Måske man så kan undgå at læse om nedskydning af fredede rovfugle, senest en vandrefalk på sydsjælland. Men jeg er bekymret over at forskere vil blive påtvunget tavshedsklusualer af dem der bevilger midlerne til deres forskning
ekstrabladet.dk
og funderer da noget over, hvorvidt det ikke allerede sker.
Mvh toraa

Svar fra: Jan R. Jensen d.19-08-2016 20:52:03
Ikke brugt svar
Redvultur Australien udviser vilje til bekæmpelse og afsætter midler der til. De prøver jo heller ikke at skjule noget, eller hænge hinanden ud i pressen.
Toraa er jeg enig med .
For få år siden begyndte folk i forbindelse med den Ibirske skovsnegl, at kører til Tyskland for at indkøbe sneglegift (den der er forbudt i DK.) og siden er der færre og færre Pindsvin , sammenhæng ?.
Mvh.Jan R.Jensen

Svar fra: Poul E. Jørge d.19-08-2016 23:52:57
Ikke brugt svar
Selvom det ikke er så vigtigt for diskussionen og vel mest semantik fra min side at man kan tilføje at i Australien at også karper er en invasiv art og at det faktisk er ulovligt at sætte dem ud. Omvendt ved bækørred ja så eksisterer der ikke samme holdning og jeg har da set hvordan man på film og tv rask sætter dem ud igen dernede. Lidt synd synes jeg i forhold til at man ikke værdsætter dem lige. Synes det er en form for fiskeracisme. Jeg har altid været en stor beundrer af fisk og synes den ene kan være lige så meget værd som den anden og smukke på hver deres vis. Men det betyder ikke at jeg ikke mener man skal prøve at komme de invasive arter til livs. Men desværre kommer vi nok desværre aldrig til at acceptere andet end at de som oftest er kommet for at blive. Jeg kan ikke forestille mig andet end at slaget imod f.eks signalkrebs for længst er tabt. Jeg kan ikke forestille mig at der er noget at gøre.

Svar fra: redvultur d.20-08-2016 12:36:28
Ikke brugt svar
Karper i Australien bliver lige nu forsøgt bekæmpet med herpes virus.

Så Jan R Jensen har helt ret i at man i Australien forsøger at gøre noget.

Jeg kan i parantes fortælle at man for 25 år siden, da jeg søgte og fik emigrationstilladelse til Australien, var man mevet bange for tuberkolose, hvilket bevirkede at jeg bl.a. skulle stille med røntgen billeder af lungerne.

Men jeg tror helt bestemt at indstillingen mod de forskellige arter bliver bestemt af skadevirkning/nyttevirkning/synlighed/nuttethed.
Der er vel ikke nogen der i fuldt alvor tror at vi pludselig skulle udrydde fasanen herhjemme. Til gengæld slår vi gerne rotter, som trods alt er hjemmehørende, ihjel.

Der her også tidliger her på Fisketips, været stor diskusion omkring de ofte meget blodige metoder, man har brugt, til at bekæmpe sølvkarper i USA på.

Svar fra: Poul E. Jørge d.21-08-2016 01:20:58
Ikke brugt svar
Herpes hm....godt det ikke er mig der skal gå i seng med alle de karper :-)

Men jeg har ikke fået kigget på det endnu, hvordan fungerer det egentlig med den virus bekæmpelse?

Ja helt enig i at de der nede virkelig gør en formidabel og beundringsværdig indsats på forskellig vis. Det kunne vi sikkert lære meget af selvom vi er lidt værre beskåret med at være landfast med det øvrige Europa med hensyn til en fuldstændig ustoppelig og mere eller mindre naturlig indvandring af dyr vi måtte eller ikke måtte ønske.
Deler også dine betragtninger med at vi for fordeler dyr vi enten mener at have større nytte af eller har flere følelser for. Eksempel kunne være et forsøg i programmet Mythbusters hvor de undersøger effekten af radioaktiv stråling på kakerlakker og deres deraf dødsrate. Men som der blev sagt så var det jo helt ok for de var opdrættet til det.....tænk sig vis det f.eks var katte istedet.... Og jeg har det på samme måde og det er også derfor jeg et eller andet sted retfærdiggør at fiske fordi jeg synes at fisk er mere primitive, at jeg ikke tillægger dem følelser eller føler nogen hindringsfuld empati med dem samt at jeg mener at have belæg for at deres smerteopfattelse er helt anderledes end hos pattedyr. For omvendt kan jeg uanset blandt andet ikke også se fiskeri som mest positivt udtrykt som lige vel voldsom leg med dyr og som at når jeg planter en krog i kæften på dem og de stritter imod at jeg ihvertfald generer dem og det egentlig i ganske unødig grad. Jeg er ikke anderledes end som rigtigt mange andre at jeg føler mere for f.eks hvaler og synes de skal beskyttes og fredes fordi jeg ser noget mere menneskeligt i dem og føler mere for dem end f.eks de sagesløse enorme mængder krill, der jo ret beset også har familie og måske socialt betingede egenskaber, de morderiske bæster rent faktisk slår ihjel hver eneste dag. Principielt kan det derfor måske undre at der aldrig er nogen som helst der himler op om at det da nu er på tide at opruste diverse fangerkulturer med masseødelæggelsesvåben så vi kan få has på de onde bæster og samtidig kunne benytte os af den ekstra mængde vi selv kunne gå hen at have brug for når eller hvis verdens ressourcer begynder at slippe op. Næ nej :-) Ja nu rablede det vist lidt for mig og det var da mest for underholdningens skyld selvom der var et gran sandhed i det og at jeg må score et selvmål og føje mig til den skare af hyklere jeg må indrømme jeg også hører til.

Svar fra: redvultur d.21-08-2016 11:56:39
Ikke brugt svar
Gå i seng med karper....hmmm...er det det man kalder en fiskekutter?

Herpes virusen er en virusform som kun skulle kunne smitte karper. Smitten overføres ved direkte skinkontakt eller gennem vandet, hvor vira kan overleve i få dage. Smitten angriber skin, lever og gæller. Døde fisk skulle være ufarlige for andre dyr, fugle eller fisk

https://blog.csiro.au/reclaiming-our-rivers-from-feral-carp/

Men jeg kan sagtens følge en ambivalente følelse omkring hvordan vi behandler dyr. Jeg mener jo selvfølgelig at vi skal behandle dyr ordenligt og ikke slå ihjel for fornøjelsens skyld, men fluer klasker/sprøjter jeg rask væk, bare fordi de er irriterende.

Og jeg lade mig da bestemt også påvirke af Disney og Hollywood. Det pudsigste var dog den paradoksale virkning filmen Find Nemo havde, for den øgede kærlighed til klovnfisk, pludselig truede den vilde bestand, pga ekstrem efterspørgelse af akvarie klovnfisk. Eller at Free Willie øgede Seaworlds billetsalg til spækhuggershows med 120%.

En vis form for dobbeltmoral kan man vel også spore, hvis talen blandt lystfiskere falder på sæler, fiskehejrer og i særdeleshed skarver

Svar fra: toraa d.21-08-2016 12:16:31
Ikke brugt svar
Nu spørger du til spredning af herpes virus, og det har jeg selv gjort. Den fyldigste beskrivelse, om hvad man påtænker at gøre i Australien, fandt jeg på denne hjemmeside
blog.csiro.au
der skulle være den officielle hjemmeside. Og her skriver de at den spredes ved berøring mellem fiskene, men at den også kan spredes ved at føje virus til vandet. Hvad de vælger, er der vist ingen der ved, men om de vil udsætte flere karper, ja det virker lidt underligt – selv om de jo kun skulle være kortvarigt.
På disse hjemmesider er der lidt fra danske hjemmesider
https://www.dr.dk/nyheder/udland/australiens-regering-betaler-millioner-give-karper-herpes
og her fra min favorit
naturguide.dk
en side der rummer mange ting, jeg har nydt stor glæde af.
Her er fødevarestyrelsens omtale af koi herpes virus infektion
foedevarestyrelsen.dk
dog er jeg ikke sikker på om det er den samme virus. Her beskriver de hvordan smittespredning foregår, så bekymring er da forståelig.
Mvh toraa

Svar fra: toraa d.21-08-2016 12:24:08
Ikke brugt svar
Hvis i fjerner s'et i https, får i det direkte link til jeres browser. Jeg kan se jeg overså det, i linkreferancen til dr's hjemmeside. Tror altså ikke på den forklaring af ordet fiskekutter, redvultur. c¨,).
Mvh toraa

Svar fra: Jan R. Jensen d.21-08-2016 16:45:59
Ikke brugt svar
Redvultur, når en art bliver for mangfoldig, så opstår der ofte sygdom, som reducerer bestanden eller de vil dø af fødemangel og omgivelserne vil komme sig med tiden. Så er der så lige "det" skadedyr, men jeg er sikker på at det ordner naturen nok også.
Fiskekutter er den ikke lige så langt ude som suttefisk.
Mvh.Jan R.Jensen

Svar fra: Poul E. Jørge d.21-08-2016 20:59:50
Ikke brugt svar
Tak for de gode forklaringer vedr. herpes og for fiskekutter og suttefisk :-) Ja vi har det jo nogle gange med også at give dyrenavne underlige navne og det kan f.eks også høres meget pikant ud at vi har en natsværmerart der hedder en sædugle :-)

Svar fra: toraa d.21-08-2016 22:16:50
Ikke brugt svar
Læste selv denne artikel om dybhavsfisk
videnskab.dk
og den lille numsefisk, har endnu ingen dansk betegnelse. Jeg grinte da jeg læste forskernes egne forslag
Langnæsede spejlmaver? Numsefladjernsfisk? Røvtønder?
Hvem siger at videnskab nødvendigvis er kedelig.
Mvh toraa

Svar fra: redvultur d.22-08-2016 23:27:07
Ikke brugt svar
Tøndefiske/Barreleye fish/Opisthoproctus Soleatus er jeg stødt på før

abresourcesllc.com

Det som liger dens øjne er faktisk dens næsebor og det som ligner to grønne bordtenninsbolde inde i det gennemsigtige hoved, er dens øjne, der nærmest fungere som en ekstrem lysfølsom natkikkert der altid vender lodret opad.
Jeg var så ikke klar over at den er udstyret med lommelygte i den anden ende...

Svar fra: Poul E. Jørge d.23-08-2016 02:49:08
Ikke brugt svar
Numsefisk. Ja det er herligt :-) Hvad hjertet ej er fuldt af. En fisk der nærmest bogstavligt har ild i røven :-)

Svar fra: redvultur d.23-08-2016 09:54:48
Ikke brugt svar
Nu hvor tråden er løbet lidt af sporet (undskyld toraa) så kan jeg ikke lade være med at tænke (med røven) på andre dyr og alternative måder at bruge bagenden på....

Der findes f.eks buttbreather skildpadder, ildfluer og bombaderbille. Eller parringsmodne bavianer og chimpanser som tydlig signaler det med rumpetten.

Sidst nævnte er i øvrigt det der hos vores egen art har ført til den røde læbestift.....

Du skal logge dig ind, for at kunne svare eller lave egne indlæg.

Er du ikke allerede oprettet, kan du oprette en konto ganske gratis.

Top 10
tarutta4411
udland664395
bennylaarsen4391
Bersaerk4368
redvultur4361
renefrh4345
toraa4345
Kust#64327
Jan R. Jensen4320
Fnullert4313
Målinger
Fisk og Ferie
Tangeværket
Åernes tilstand i den nye struktur
Jagt
Konkurrence
Hornfisk
Grejindkøb
Fisketegnsmidler
Føler fisk smerte?
Fisketegn
Flere målinger
Links
Links ialt: 120
fiskeatlas.dk
Fly Fishing History
Steen Ulnits
The Complete Angler ...
Henrik Leth
Niels Vestergaard
Dansk Amatørfiskefor...
Danmarks center for ...
Camping and Cooks
DSF
Flere links
Kontakt