Hjem Fisketips Spillet Søgning Fisk Hjælp Bookmark and Share
Status
Du er ikke logget ind.
Login
Glemt dit password?
Opret mig
Nyheder
Nyheder ialt: 12169
Urenset spildevand...
Pas på ved vestkyst...
Lej en husbåd og se...
Det regner endnu me...
Varme sender ansjos...
Sjælden hval i dans...
Borgmestre i opråb:...
Erfaren lystfisker...
Vandet stiger stadi...
DMI: Forhøjet vands...
Flere nyheder
Nyt sidste år
TMB19: Se starten i...
TMB19: Starten går...
TMB19: Se Skippermø...
Åbent båd arrangeme...
Lystfiskercenter sk...
Verdenssensation i...
Forurening af å: La...
18-årige Frederik e...
Trollingfiskere for...
Finhvalen er tilbag...
Artikler
Artikler ialt:139
Start med fiskeriet
Isfiskeri
Snør de flade - del ...
Der fiskes fra isbry...
Varulve på krogen
Esrum Sø
Fluebinding #6 - And...
RSS-Feeds nu (igen) ...
Fluebinding #5 - Whi...
Fluebinding #4 - Dub...
Flere artikler
Dialog
Gruppe -> Fiskene - Iktyologi
Vandrer ål virkelig over land?
Spørger: Markson d. 06-05-2017 12:30:24
Svaret er selvfølgelig nej! (Man skal provokere lidt for at få gang i en god debat).

Vi har alle hørt eller læst at det... At det hænder, på en regnfuld sommernat, at ålen vandrer over det våde græs i jagten på nyt vand eller for at vende tilbage fra ferskvand til sargassohavet for at gyde..

Men har nogen nogensinde set dette fænomen OG DOKUMENTERET DET!?

Hvis ikke det er tilfældet, så er det altså ikke blevet bevist, og så er det egentlig bare ”noget man siger”..

Hvis det virkelig passer, så burde det være dokumenteret for længst -med film!.
Tænk lige over det. Der har alle dage været en stor interesse for ålen, og mennesker har haft rig mulighed for at snuble over en vandrende ål på en aften/nattetur, med et kammera/mobiltelefon i hånden. Hvis det virkelig er sandt må der altså være en eller anden som har fået filmet fænomenet. Alt andet er totalt usandsynligt. Tænk på hvor mange andre meget sjældnere (formentligt) fænomener som har været fanget på film.


Men det står jo immervæk i alverdens opslagsværker, fiskebøger m.m.
Hvorfor det?
Kan det være at myten om vandrende ål er opstået på denne baggrund:

1. Folk har haft svært ved at forstå hvordan der kan fanges ål i tilsyneladene meget isolerede søer. Det har jeg selv været virkeligt overrasket over flere gange.. senest kunne man høre i dk4's kolonihaveliv at der er fangster af ål i haveforeningen Frem's sø. I midten af Sydhavn vel at mærke!? Har ålene krydset Sydhavnsgade? Man må håbe de havde reflexvester på..
2. Folk har observeret hvordan en ål har overraskende stor fremdrift på land ved deres slangelignende bevægelser. (dette er tilfældigt observeret når man har tabt en fanget ål ved kysten/i haven eller lignende). Det kan se temmelig målrettet ud, men mon ikke det snyder.. vi mennesker vil meget gerne tillægge dyr/fænomener forskellige hensigter.. det er vores biologi.. Det kan se temmelig målrettet ud når en fanget ål pludselig smutter ned til vandkanten igen, hvis den tabes af krogen.. Men mon ikke der bare er tale om paniske bevægelser af ålen kombineret med at fremdriften styrer ålen ned mod det laveste punkt -vandet! :)

Disse faktorer kan have givet ophav til fantasifulde forestillinger om at ål kan vandre over land, og dette vås kan være blevet videregivet ukritisk i generationer. Sådan noget er set mange gange før.

Men nu spekulerer jeg bare.. Jeg kan heller ikke bevise min teori, men bevisbyrden er ikke på mig, jeg påstår ikke noget. Dem der påstår at ålen vandrer over land, de må underbygge deres påstand..

Jeg håber I synes dette er en interessant debat. Det er noget som kort har været berørt i en tidligere tråd fisketips.dk men jeg synes at debatten fortjener sin egen tråd :)

Svar fra: toraa d.06-05-2017 13:48:57
Ikke brugt svar
Jeg kender ikke grunden til at der ikke er taget billeder, men jeg så på et tidspunkt en video på you hvor ålen snoer sig over land.
Men jeg tror altså på at de gør det, jeg oplevede som ung purk, hvor en spand med levende ål væltede, og kunne så se til at ålene forsvandt i græsset.
Og du kender måske artiklen her
pandaclub.dk
som jo ikke modsiger min iagttagelse. Desværre har jeg ikke kunnet åbne linket til tråden fra tidligere i fisketips, så hvis den står der må du undskylde. I denne artikel
fiskepleje.dk
bekræftes det jo også, at det er sådan.
Mvh toraa

Svar fra: jks d.06-05-2017 14:29:02
Ikke brugt svar
du fik vel i princippet svar på det spørgsmål, i en tråd du oprettede for små 4 år siden.


Svar fra: redvultur d.06-05-2017 16:28:05
Ikke brugt svar
Markson: jeg ved ikke om du læste denne tråd for et halv år siden

fisketips.dk

Mht om de vandre over land, så har jeg selv, som dreng, mødt en ål på en våd græsmark, 3-400 m fra den mergelgrav, hvor vi fangede ål med ruse.

Men jeg tror at ålen kun vandre over land i desperation. Forstået på den måde at langt de fleste (hvis ikke alle) naturlige levesteder jo er forbundet med havet via vandløb. Men af de mange stede hvor man har udsat åleyngel, for senere at fiske efter dem, har man ofte valgt lukkede søer, netop for at kunne høste. I de søer har de fleste ål så blevet fanget inden de har nået ynglemodenhed. Men fenomenet er nok mest pga menneskets indblanden, for jeg tror ikke på at glasål selv kunne finde på at vandre til eksempelvis mergelgraven.

Som dreng oplevede jeg også, at hvis ikke låget var lukket på den lille mælketank, som de gik i for at blive "afmudret", så stak de simpelthen af.

Så når ålene vandre på land er det flugt, nød eller liderlighed.


Svar fra: Markson d.06-05-2017 17:15:50
Ikke brugt svar
Toraa → Jeg kan godt se at linket til tidligere tråd ikke virker. Man kan klikke på min profil og så se under spørgsmål jeg har stillet og så hedder den ”ål i tivoli? Hvordan?”. Du spillede også en kontruktiv rolle i selvsamme tråd. Skal vi ikke tage en tur til? :)

Jeg har set på de artikler som du har linket til som ganske rigtigt siger at ål kan vandre over land. Men hvor har DE så det fra? Hvor er dokumentationen siger jeg bare? Jeg kan også lave en hjemmeside hvor jeg skriver at ål kan flyve i tordenvejr, det gør det jo ikke sandt. Jeg er meget polemisk her, men det er for at pointere at man må kunne bakke sådanne påstande op.

jks → Jeg mener bestemt ikke at jeg fik svar i tidligere (ovennævnte) tråd. Show me the evidence!

Redvultur → Tak for linket. Tråden er hermed læst igennem. Det er super spændende at høre at du personligt har set fænomenet. Så må der sku da også være andre som har set det og fanget det på film! Du skulle man da tro ikke? Som det er nu, så er beviserne blot at folk siger at de har oplevet det. Men, uden på nogen måde at ville tale det ned det du siger, så er det altså sådan at anekdotiske beretninger fra første og anden hånd, altså udgør den laveste del af evidenspyramiden. Hvor er videodokumentationen henne?

Svar fra: redvultur d.06-05-2017 18:06:01
Ikke brugt svar
Nu findes der jo andet en video dokumentation. Men at du eller jeg ikke kan finde nogne optagelser, kan jo hænge sammen med at udbredelsen af mobiltelefoner med video falder sammen med den kraftige nedgang i antallet af ål. Det næste argument er at selv i dag, skal det være et heldigt tilfælde, hvis
1): man møder ålen
2): man har noget at optage med
3): man ved at det burde optages
4): man lægger det på youtube.

Der findes masser af viden eller teorier, der kan bevises, men som man ikke kan finde på nettet.

Svar fra: redvultur d.06-05-2017 18:17:25
Ikke brugt svar
Jeg faldt iøvrigt lige over denne artikel om, at opdrætte "dinosaur-ål" i 3 mm vand, for at forbedre deres evne til at gå.

theverge.com

Jeg ved godt det ikke er helt det du efterspørger, men det lugter da lidt af fisk.

Svar fra: jks d.06-05-2017 18:17:42
Ikke brugt svar
redvultur:
jeg var faktisk ligeved at skrive det samme,
jeg har faktisk selv oplevet en ål stikke af for små 40 år siden.

Svar fra: bennylaarsen d.06-05-2017 18:23:53
Ikke brugt svar
tja vi har en mergelgrav hvor nærmeste vandløb er ca 1.5 km væk, så de er nok kommet med storken.. eller gået over land eller udsat. men fuck de er store....

Svar fra: toraa d.06-05-2017 18:29:28
Ikke brugt svar
Jeg synes skam også der kan ske meget på 4 år, så jeg håber også at mange vil give deres besyv med. Og her er beretninger som redvultur's, altså også for mig interessant læsning, og hans indlæg rummer da en væsentlig pointe, når han skriver grunden er flugt, nød eller liderlighed. Selv kender jeg da også til denne video
youtu.be
men prøv at søge på you tube med teksten "eels moving on land", der er jo mange klip, blandt andet dette
youtu.be
der overraskede mig, for hvordan er de ål endt der?
Mvh toraa

Svar fra: peter.a.larsen d.06-05-2017 19:20:51
Ikke brugt svar
Hej Markson

Jeg kender ikke til dokumentation, men jeg har selv set det. For mange år siden satte min morfar ål ud i sin havedam. En sen aften efter kraftig regn var vi ude i haven, og der skete simpelt hen det at min morfar kom til at træde på en ål i det våde græs. Så gik den vilde jagt, og vi fik indfanget nogle stykker.

Når det ikke er dokumenteret på video kan det have følgende årsager:

1. det ser ud til at ålene kun vandrer over land når det er mørkt og vådt. Måske for ikke at blive set af rovdyr og for at holde sig våde. Og der er nok ikke mange folk ude under de forhold.

2. når det er mørkt er ålene svære at se.

3. kameraer fungerer ikke så godt i mørke.

Min morfar havde ellers klaget over at hejrerne tog hans ål, men måske tog de kun hans guldfisk.

Mvh. Peter

Svar fra: Ukendt Bruger d.06-05-2017 19:30:24
Ikke brugt svar
Alene det, at ålen findes de steder, som du nævner, og at vi ved, at den skal på rejse til Sargassohavet, er jo i sig selv bevis på, at den kan bevæge sig over land.
Time-travel er vel næppe en mulighed. Smiler.
Mvh
Saja

Svar fra: redvultur d.06-05-2017 21:11:57
Ikke brugt svar
Her er et eksempel på at det tog 200 år for at bevise observationer af at elektriske ål springer fri af vandet for at forsvare sig :

independent.co.uk


Svar fra: redvultur d.06-05-2017 21:21:51
Ikke brugt svar
Og her en længere filosofisk diskusion om ål på land og anekdodisk bevisførelse, fra Isac Waltons "The complete angler" og op til i dag.

old.qi.com

Så Markson er bestemt ikke alene med sine synspunkter.

Personlig er jeg overbevist om at det sker, men at det er sjældent og kun i nødstilfælde.

Jeg kan huske jeg har set et klip omkring hvordan maorierne på New Zeeland, laver dæmninger af vandløb og så håndfanger ål når de forsøger at kravle over, men kan sgu ikke lige komme på hvor jeg så det.......

Svar fra: redvultur d.06-05-2017 21:29:32
Ikke brugt svar
Det er jo faktisk også lidt pudsig at de personlige oplevelser med ål på land her på sitet, alle ligger mindst 30 år tilbage......måske er ålene blevet beviste om at kameraer i dag er vidt udbredte?

Svar fra: simon agerholm d.06-05-2017 23:10:15
Ikke brugt svar
Jeg har set det, men i det der må kaldes våde enge :-) Ved Allinge Å, en varm sommernat - og nej, jeg havde ikke drukket, men fiskede derimod ål..
Nej, det var ikke en snog - kan godt se forskel.

Jeg har ål i mine søer, både store og små - og de har ikke afløb, men den ene har et overløb, mod nogle våde enge... Eftersom de ikke gyder hos mig, har jeg en fornemmelse af, at de kommer ind og ud..

Svar fra: Markson d.07-05-2017 00:22:09
Ikke brugt svar
Saja --- Det er da ikke noget bevis. Hvad nu hvis de stakkels ål som af den ene eller anden grund er havnet i noget isoleret vand, blot dør og aldrig når tilbage til Sargosso for at yngle? Det kan da tænkes at det kun er de ål som lever i saltvand, eller ferskvand med forbindelse til saltvand, som foretager rejsen til ynglepladserne igen?

Redvultur og peter.a.larsen --- Det er nogle gode grunde I nævner til hvorfor det skulle være sjældent at fænomenet vil blive filmet. Men det er da fuldstændig statistisk utænkeligt at det aldrig nogensinde skulle være blevet filmet, hvis tænker på hvor rigtig mange ål der er tale om, som igennem rigtig mange år skulle have foretaget disse vandringer over land. I rigtig mange lande som er beboet af rigtig mange mennesker? Helt ærligt.

Redvultur. --- det er bare super spændende læsning du har fundet, specielt linket til diskussionen på forummet old.qi.com du refererer til. Tænk sig at de har haft helt den samme diskussion vi har nu. Jeg troede jeg var den eneste som gik med disse tanker. Jeg kan oplyse at heller ingen på dette forum kan fremvise dokumentation (ligesom på tipsen) for at de voksne åle vandrer over land.
Prøv at læse hvordan en bruger på forummet argumenterer:

”The question remains; Has anyone positively identified a mature eel out on dry land and apparently migrating to the sea. (Not one that has been recently caught and filmed for the benefit of a television documentary). My hypothesis is that eels may on occasion leave a landlocked watercourse. This may be because the water in which they are living has dried up, become polluted or is devoid of food for example. I believe this may be an exceedingly rare event. I believe too that only eels that have lived out their entire lives in coastal waters or rivers connecting to the sea retain a desire to spawn. It is therefore only these eels that migrate back to the Sargasso. Landlocked eels (Eels that inhabit lakes and ponds) remain in freshwater until they die. They simply have no urge to spawn. If this were not so, surely, we would spot them slithering through the grass or hiding under logs. It’s pretty hard not to see a three foot long eel. Surely too, night predators like foxes, badgers and otters would seek them out and eat them. Herons, will be stalking the grass alongside lakes and ponds. There would simply be more evidence

According to the Environment Agency, catches of eels for export have declined due to the falling population. However, a peak year for export came in 1996 when 600 tonnes of eels were caught. Since the traps are set in rivers, it can be safely assumed that the catches should include eels from all water courses, including of course, those from lakes and ponds. Lets assume then that only 10% of the eels came from landlocked sources. (I have no idea what the landlocked population might be, but 10% is given for this exercise) That's still 60 tonnes of eels that someone somewhere should have spotted. How many more would have perished along the way? Probably more than half would not have made it. So that means there would be at the very least, 120 tonnes of eels slithering along the grass and roads of Britain sometime during the autumn migration. How many were reported? None!”


Svar fra: redvultur d.07-05-2017 03:17:07
Ikke brugt svar
Argumentet med de 10%=120ton ål tror jeg er skudt langt over mål. Lad mig vende det lidt på hovedet.

Inden ålebestanden kolapsede var glasål meget ydbredt ved de danske kyster og ja nærmest bifangst ved rejestrygning. Derfor blev der også sadt mange ål ud i bl.a. mergelgrave, gamle grusgrave, havedamme osv. I dag regner man med at der kun 1-2% af ålene tilbage, sammenlignet med tresserne. Jeg hørte for et par år siden at prisen på glasål til opdræt lå på 60.000-kr kiloet. Derfor er der ingen private der sætter åleyngel ud længere. De naturlige levesteder vil altid være forbundet med havet, så der vandre de ikke fra.

Men en ting jeg bed mærke i på old.iq tråden, var faktisk Isac Waltons beretninger om hvordan fattige folk i trange tider gravede ål op af jorden. I tråden var der bred enighed om wt det nok bare var en skrøne, men den metode er meget udbredt i Cambodia. Dog er det mudder der bliver gravet i, med tæer og fingre.

Nu er jeg ikke lokal kendt med hverken tivoli eller sydhavnen, men så frem en ål beslutter sig for at vandre derfra, så tror jeg den ret hurtigt finder regnvandskloarken mere atraktiv end Sydhavnsgade.
Svar fra: redvultur d.07-05-2017 03:24:54
Ikke brugt svar
Mht video klip som bevis materiale, så vil jeg så sige at det ikke vejer særligt tungt i mine øjne.
Det vil være svært at se på ålen om den selv er kommet vandrende eller blevet anbragt i græsset for optagelsens skyld. På den måde anser jeg anekdodisk bevis, eller øjenvidneberetning om man vil, som værende mere gyldigt. Specielt når det er mine egne øjne....

Svar fra: Ukendt Bruger d.07-05-2017 13:30:23
Ikke brugt svar
@markson
Jeg synes du kom lige vel hurtigt forbi det faktum, at ål træffes i fjerntliggende søer. Ikke at det er et bevis på noget som helst, men de må da være kommet dér på en eller anden måde, og om de så slipper væk derfra er jo self en anden sag, som ikke kan sansynliggøres på samme sikre måde, som det faktum at de jo findes der.
At ålen kan vandre over våde enge er i mit univers den mest sansynlige forklaring. For det er vel næppe en fugl, som har samlet et befrugtet æg op i sargassohavet, og derefter tabt det over Utterslev mose. Smiler.
Mvh
Saja

Svar fra: peter.a.larsen d.07-05-2017 13:42:57
Ikke brugt svar
@Markson:

Om du vil tro det eller ej er jeg ret ligeglad med.

Jeg har personligt set adskillige ål sno sig gennem vådt græs en mørk aften. Så jeg er ikke i tvivl. De foretrækker sikkert at svømme hvis de kan, men er de indespærret går de over land.

Svar fra: mukke d.09-05-2017 16:38:50
Ikke brugt svar
Dels kan de vandre igennem vådt græs - ret langt - og dels er søer oftest forbundet til mere åbent vand via rørlagte vandløb, som ikke længere vises på kort.

Du skal logge dig ind, for at kunne svare eller lave egne indlæg.

Er du ikke allerede oprettet, kan du oprette en konto ganske gratis.

Top 10
tarutta4411
udland664395
bennylaarsen4391
Bersaerk4368
redvultur4361
renefrh4345
toraa4345
Kust#64327
Jan R. Jensen4320
Fnullert4313
Målinger
Fisk og Ferie
Tangeværket
Åernes tilstand i den nye struktur
Jagt
Konkurrence
Hornfisk
Grejindkøb
Fisketegnsmidler
Føler fisk smerte?
Fisketegn
Flere målinger
Links
Links ialt: 120
fiskeatlas.dk
Fly Fishing History
Steen Ulnits
The Complete Angler ...
Henrik Leth
Niels Vestergaard
Dansk Amatørfiskefor...
Danmarks center for ...
Camping and Cooks
DSF
Flere links
Kontakt